Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Van már fehér párja a méltán híres vörös nedűnek, az egri bikavérnek. Tíz borásza elkészítette és nemrég be is mutatta az Egri csillagot, mely könnyed, gyümölcsös karakterével hódít, és a borvidék összefogását is szimbolizálja.
Nem hiába alkotta meg Grőber Jenő helybeli szőlősgazda a múlt század elején az egri bikavért: ez az itóka hamar bebizonyította, hogy milyen remek vörös fajták teremnek az egri lankákon. Manapság azonban a borivási szokások a könnyű nedűknek kedveznek, ráadásul már a borvidék egyharmadán fehér fajták teremnek. Ezért ifjabb Gál Tibor ötletét több termelő is támogatta, s tízen alkották meg a maguk fehér házasított, cuveé borát. Nemrég az egri bemutatón többek közt a Thummerer és a St. Andrea illetve a Csutorás Pincészet is előrukkolt a maga házasított nedűjével.
Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának névpályázatán korábban több mint 3000 jelentkező közül választották ki a nyertest, aki azt javasolta: Gárdonyi Géza regényére utalva Egri csillag néven népszerűsítsék az új itókát. Az előírások szerint e couveé legalább négyféle borból készül, s minimum fele részt valamely Kárpát-medencei fajtán – például olaszrizlingen, hárslevelűn, leánykán, királyleánykán, zengőn vagy zeniten – alapul.
Ugyancsak szabály, hogy a muskotályos, illatos fehér fajták 30 százaléknál többet nem adhatnak hozzá a hegy levéhez. Egy szőlőfajta 5-50 százalékot tehet ki e borban. Arra is ügyelnek majd, hogy csak kiváló minőségű ital viselhesse e nevet, ezért forgalomba hozatal előtt a szigorú borbírálók előtt kell bemutatni az Egri csillagot, melyet később – a bikavérhez hasonlóan - eredetvédett bornak szánnak. Az izgalmasnak és egyedinek ígérkező fehér „kompozícióknak” ezentúl külön ünnepet szánnak Egerben, ahol minden év márciusának harmadik csütörtökén köszöntenék az új fehér zászlósbort.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu