A magyar zöldséggel nincs gond!

Jelen pillanatban nem tudni, hogy mi okozza a Németországból kiinduló, mára már több országban halálos áldozatokat követelő hasmenésjárványt. Az viszont biztos, hogy a magyar zöldséggel nincs baj!

GazdanetO. Horváth György2011. 06. 04. szombat2011. 06. 04.

Kép: Szentes, 2011. február 25. Paradicsom ültetvény a Szentesi Árpád Zrt. új üvegházában. Fotó: Ujvári Sándor

A magyar zöldséggel nincs gond!
Szentes, 2011. február 25. Paradicsom ültetvény a Szentesi Árpád Zrt. új üvegházában. Fotó: Ujvári Sándor

A megalapozatlan vádak - a német hatóságok egyértelművé tették, hogy nem a spanyol uborka terjeszti a fertőzést – tetemes károkat okoztak és okoznak a zöldségtermesztésből élő magyar gazdálkodóknak is.

A friss zöldségek csak korlátozott ideig tárolhatóak, így a fogyasztói bizalom ideiglenes megingása, az exportlehetőségek korlátozása a garantáltan egészséges zöldséget előállító hazai termelők százait hozza rendkívül nehéz helyzetbe, veszélyeztetve megélhetésüket és az általuk foglalkoztatottak munkahelyeit.

A kialakult helyzetre való tekintettel a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kezdeményezi, hogy a termelőkön kívül álló okok miatt felhalmozott, jelen körülmények között eladhatatlan zöldségkészletekre a Vidékfejlesztési Minisztérium nyújtson kivonási támogatást, valamint kezdeményezze az Európai Uniónál az érintett termelők kártalanítását.

A fogyasztói bizalom erősítése érdekében ismételten javasoljuk az „Eredeti magyar élelmiszer” megnevezés bevezetését, ami egyértelmű garanciát jelentene a termék eredetére. A MOSZ álláspontja szerint a származási hely feltüntetése önmagában nem elégséges, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében azt is jelezni kell a terméken, hogy hol termesztették.

A hazai élelmiszerbiztonsági előírások rendkívül szigorúak, minden eddigi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a hazai előállítású zöldségek biztonságosak, fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Ezt az is garantálja, hogy Magyarországon a társas vállalkozásoknál előállított zöldségek termesztését magas szinten képzett, erre szakosodott szakemberek felügyelik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek