2,8 milliárd forint az erdőkárokra

Az erdőket érő természeti károk (tűz, jég, belvíz, aszály stb.) felszámolását, az erdők rekonstruálását (például a károsodott faállomány pótlását) és a másodlagos veszteségek megelőzését támogatással segíti egy uniós program. Most 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Gazdanet2011. 09. 08. csütörtök2011. 09. 08.
2,8 milliárd forint az erdőkárokra

Az erdőgazdálkodók mostantól akár minden évben pályázhatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatására, ha kár éri az erdeiket. A Vidékfejlesztési Minisztérium módosította az erdők állományának, termőképességének (erdészeti potenciál) helyreállítási feltételeiről szóló rendeletet. A másik fontos változás, hogy a nagyobb erdőkben, ha a kár több területet érint, a gazdálkodók a helyreállítást több részletben is elvégezhetik. A kevesebb tőkével rendelkező erdőgazdálkodók így egymást követő években is pályázhatnak támogatásra, és nem kell egyszerre nagy terület rendbehozását előfinanszírozniuk.

Az erdők állományának, termőképességének helyreállítását segítő pályázat célja, hogy megkönnyítse az erdőket érő természeti károk (tűz, jég, belvíz, aszály stb.) felszámolását, az erdők rekonstruálását (például a károsodott faállomány pótlását) és a másodlagos veszteségek megelőzését. Támogatást azok az erdőgazdálkodók kérhetnek, akiket az erdészeti hatóság nyilvántartásba vett. Egy pályázó hektáronként legfeljebb 240 ezer forintot (873 eurót) igényelhet az összesen 2,8 milliárd forintos keretből. A támogatási kérelmeket november 1. és 30. között kell benyújtani az illetékes erdészeti igazgatósághoz.

Ezek is érdekelhetnek