A gazdáknak segít is a forintgyengülés!

Akár 20 százalékkal is nőhetnek tavalyhoz képest az egy hektárra jutó idei uniós területalapú támogatások, mert az euróban meghatározott éves keret eleve bővül és a gyengülő forint is kedvez az átszámításnak. Az Európai Központi Bank (ECB) adatai alapján szeptember 30-án dől el, pontosan mekkora lesz az átváltási árfolyam.

Gazdanet2011. 09. 29. csütörtök2011. 09. 29.
A gazdáknak segít is a forintgyengülés!

Akár 20 százalékkal is nőhetnek tavalyhoz képest az egy hektárra jutó idei uniós területalapú támogatások, mert az euróban meghatározott éves keret eleve bővül és a gyengülő forint is kedvez az átszámításnak. Az Európai Központi Bank (ECB) adatai alapján szeptember 30-án dől el, pontosan mekkora lesz az átváltási árfolyam.A hektáronkénti összeget ugyanakkor csökkenti, hogy a gazdálkodók – 5 millió hektár feletti területtel – az idén is túligényelték a magyarországi bázist. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tavaly egy hektárra 45 586 forintot folyósított, az idén viszont 53-55 ezer forint is lehet a hektáronkénti összeg. Az Európai Bizottság már korábban hozzájárult ahhoz, hogy a tagországok – köztük Magyarország – az ez évi területalapú pénzek 50 százalékát október 16-tól kiutalhassa. Az MVH felkészült a folyósításra, és most a kifizetések megindításához szükséges keresztellenőrzéseket végzi – közölte az agromonitor.hu-val Palkovics Péter, a hivatal elnöke.

Magyarország az idén 958 593 000 euró uniós forrást használhat fel területalapú támogatásra – tájékoztatta az agromonitor.hu-t a hivatal sajtóirodája. A tavalyi összeg 831 578 000 euró volt, így a keret 2011-ben 15 százalékkal bővül. Az Európai Bizottság az idei természeti csapások miatt már korábban döntött arról, hogy a tagországok az ez évi pénzek 50 százalékát előre hozva, október 16-tól kifizethetik. Magyarország a korábbi kiutalási lehetőséget elsősorban a tavaszi fagykárokra hivatkozva kérte. A tagállamoknak a fennmaradó területalapú összeget legkésőbb a jövő év közepéig kell kiutalniuk.

Ezek is érdekelhetnek