Cukorár: az osztrák tulaj drágít, mi lesz a magyar gyáránál?

Októbertől várhatóan 20 százalékot meghaladó mértékben emeli a cukor árát az osztrák Agrana csoport - mondta az APA hírügynökségnek a társaság vezérigazgatója. Johann Marihart az interjúban azzal indokolta a döntést, hogy emelkedett a cukor világpiaci ára, és az Európai Unióban nincs egyensúlyban a kereslet és a kínálat.

Gazdanet2011. 09. 08. csütörtök2011. 09. 08.
Cukorár: az osztrák tulaj drágít, mi lesz a magyar gyáránál?

Az Európai Unióban 2006-ban életbe lépett cukorpiaci reform évi 13,3 millió tonnában határozta meg az unió cukortermelését, miközben a fogyasztás 17,3 millió tonna - magyarázta Marihart a profitline.hu szerint. Az úgynevezett kvótacukor bevezetése óta viszont a korábbi kétszeresére, tonnánként 500 euróra emelkedett a cukor világpiaci ára, ami azt jelenti, hogy a cukornád Brazíliában most éppen annyiba kerül, mint a cukorrépa Ausztriában.Ez az Agrana vezérigazgatója szerint egyebek mellett arra vezethető vissza, hogy cukornádat használnak bioetanol előállítására.

Marihart - aki egyben az európai cukorszövetség szóvivője - a kvótacukor ötszázezer-egymillió tonnával való felemelését sürgeti az Európai Bizottságnál az európai cukorpiaci feszültségek enyhítése céljából. Az unió cukorpiaci reformjának keretében 180 cukorgyárból 80-at bezártak, jó részét Kelet-Európában. Magyarországnak például évi 300 ezer tonna a fogyasztása, de csak 100 ezer tonna a termelése.

Az Agrana - amely többségi tulajdonosa a Magyar Cukor Zrt.-nek - az egyetlen cukortermelő Ausztriában, piaci részesedése 90 százalék. Két gyára van Alsó-Ausztriában, ezek évente 400 ezer tonna cukrot állítanak elő. A Magyar Cukor Zrt. is jelenleg az egyetlen - Kaposváron - működő gyárral rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon.

Ezek is érdekelhetnek