Októbertől kezdik a fagykárkifizetést

Úgy néz ki, hogy októbertől indul a május elején fagykárt elszenvedett gazdálkodók egy részének kárpótlása. A 70 százaléknál nagyobb kiesést elszenvedők számíthatnak csak pénzre. Az MSZP ezt sérelmezi.

Gazdanet2011. 09. 27. kedd2011. 09. 27.
Októbertől kezdik a fagykárkifizetést

Az előzetes számítások szerint 40-50 ezer forint juthat a fagykárt szenvedett gazdálkodóknak – erről Simon Attila, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Heves Megyei Kirendeltségének vezetője beszélt a heol.hu-nak. A fagykár enyhítése három pilléren áll: kárenyhítési alap, igényelhető állami gyorssegély és az MFB bevonásával kidolgozott hitelkonstrukció. A gazdák minden évben befizetik a hektáronként előre megállapított összegeket június 30-ig a kárenyhítési alapba – 2011-ben gyümölcsösnél kétezer, szántóföldnél nyolcszáz forint. A befizetésekből mintegy 4–4,5 milliárd forintos keretre lehet számítani, amelyből azok a viharkárral vagy belvízzel sújtott területek gazdái is részesülnek, akik szintén befizetők.

A második pillér a7 1,27 milliárdnyi gyorssegély. Ezt az igényelheti, akinek nincs köztartozása, regisztrált az MVH-hoz, nem áll felszámolás alatt, a fagykár mértéke az előző három legeredményesebb év hozamához viszonyítva eléri a 70 százalékot, s az előírt határidőn belül bejelentést tett.

A kárrendezés harmadik pillére az MFB bevonásával kidolgozott hitelkonstrukció. Húszéves futamidőre, három év türelmi idővel kamat- és bankiköltség-mentes hitel kapható állami garanciavállalás mellett. Az előzetes számítások szerint átlagos gazdasági évek mellett a futamidő lejárta előtt vissza lehet fizetni a kölcsönt.

Ezek is érdekelhetnek