Zambiában 20 ezer hektárt venne Csányi agrárcége

Négy, összesen nagyjából 20 ezer hektárnyi területű agrárcégre pályázott Csányi Sándor bankvezér agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport.

Gazdanet2011. 09. 29. csütörtök2011. 09. 29.

Kép: Ny’regyh‡za, 2008. okt—ber 22. A h‡rom egy h—napos oroszl‡nkšlyšk a Ny’regyh‡zi çllatkertben. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Zambiában 20 ezer hektárt venne Csányi agrárcége
Ny’regyh‡za, 2008. okt—ber 22. A h‡rom egy h—napos oroszl‡nkšlyšk a Ny’regyh‡zi çllatkertben. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Csányi Sándor bankvezér agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport egy hatalmas zambiai mezőgazdasági privatizációban vesz részt, nem is rossz esélyekkel – írta az fn.hu. A ZDA (Zambiai Fejlesztési Ügynökség - Zambia Development Agency) egy hatalmas mezőgazdasági jellegű pályázaton, Zambia Serenje körzetének Nansanga farm bloc elnevezésű privatizációs tenderén összesen két pályázót tartott versenyben.

Henry Sakala ZDA-elnök tájékoztatása szerint a két befutó pályázó, a Sable Transport Limited of Zambia elnevezésű nagy zambiai, elsősorban közlekedési fókuszú vállalat-csoport, illetve a Bonafarm csoport Magyarországról. Ez a két vállalkozás tűnt valóban alkalmasnak a 9350 hektáros főterület, valamint három kapcsolódó farm (ezek 1600, 2700 és 4000 hektáros területek) megművelésére.

A Figyelő információja szerint a projekten állva maradt két versenyző most finanszírozást keres a projekthez. Ez helyi, vagyis nemzetközi, de afrikai jelenléttel bíró pénzintézeteknél szerveződik, nem pedig magyar bankoknál.

 

Már csak az a kérdés, hogy mindezt mennyire írja felül a nagypolitika. A Bonafarm csoport erről annyit árult el, hogy a tárgyalások a Bonafarm és a Zambiai Fejlesztési Ügynökség között folyamatban vannak, de annak részleteiről a titoktartási vállalásuk miatt nem lehet tájékoztatást adni. Egyelőre arról sincsen a cégnek információja, hogy a zambiai választásokon nyertes félnek milyen elképzelései vannak a pályázat jövőjére vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetnek