A takarékok is beszállnak az agrárhitelezésbe

Hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 27-én, csütörtökön veheti át az első igénylő Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlamentben. A kormány egymilliárd forintra emelte a hitel állami kamat- és kezességi díjtámogatását.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 24. hétfő2011. 10. 24.
A takarékok is beszállnak az agrárhitelezésbe

A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon – olvashat a vidékfejlesztési tárca közleményében. Az államtitkár elemezte a magyar agrárfinanszírozás és támogatás helyzetét, majd kitért a mezőgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodására. 2009-ről 2010 végére az agrárágazat társas vállalkozásainak hitelállománya 7,4%-os csökkenést követően 313,7 milliárd forint volt. Az ágazat hiteleinek csupán 22%-a volt devizahitel 2010-ben, míg ez az arány nemzetgazdasági szinten átlagosan 55,7%-ot ért el.

A szeptember 1-jén indult Agrár Széchenyi Kártyát őstermelők, családi gazdaságok, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetnek. Az egy, két vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500 ezer, legfeljebb 25 millió forint lehet, melyhez az állam 2 % kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.

A kormány 400 millióval egymilliárd forintra emelte a kamat- és kezességi díjtámogatásra fordítható keretet. Ezzel a magyar bankszektor képviselői könnyebben nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak. Mostanáig az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba, e héttől már a Takarékbank és a hozzá tartozó takarékszövetkezeti hálózat is csatlakozik hitelezéshez.

Czerván György tájékoztatást adott a 2012 január elsejétől induló Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramról, valamint a már elérhető MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteiről. Előbbi programban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 5 millió forint 100%-ban banki kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje maximum 20 év, három év türelmi idővel. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 100%-os károsodás esetén 800 ezer forint hektáronkénti hitel igényelhető. A kedvezményes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a 2011 tavaszán a fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.

Ezek is érdekelhetnek