Ahol szalmalángra lapoznak

Már épül az az erőmű, ahol évente 3,5 milliárd forint értékű szalmabálával fognak fűteni. A pécsi cég szerint a 240 ezer bála beszerzése, elégetése 150 új munkahelyet teremthet, s javítja az ország megújulóenergia-felhasználását.

Gazdanet2011. 10. 19. szerda2011. 10. 19.
Ahol szalmalángra lapoznak

A nemsokára működésbe lépő új biomassza blokk üzemeltetéséhez a pécsi hőerőmű átlagosan 3,5 milliárd forint értékben vásárol majd szalmát, adta hírül a Pannonpower Holding Zrt. - a pecsiujsag.hu szerint. A pénzt a Dél-dunántúli Régióban költik el, növelve ezzel az agrárium munkahelyteremtő képességét. Hiszen a lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek összegyűjtése, bálázása, felhalmozása, raktározása és őrzése élőmunka-igényes feladat. Egy részének végrehajtására szakképzetlen dolgozók is képesek, így a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű térségekben is sok munkahely jöhet létre. Az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó blokk a régióban 150 embernek adhat munkát.

Az ellátásbiztonság érdekében már megkötötték a dél-dunántúli régió termelőivel a szükséges mennyiség mintegy 80 százalékát lefedő hosszú távú szerződéseket, a hiányzó mennyiség szállítására vonatkozó kontraktusok pedig csak aláírásra várnak. Az új kazán fűtőanyag-igénye csak a töredéke a régióban keletkező szalma mennyiségének, ezért a blokk nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, köztük az állattartók ellátását.

A munkálatok már megkezdődtek, szakemberek számításai szerint a biomassza blokk építkezési munkálatai nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generálnak, a központi költségvetésnek pedig 3 milliárd forint többletet jelenthet. A blokk működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt.
http://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/35-milliardnyi-szalmat-hordanak-ossze-a-biomassza-blokkhoz

Ezek is érdekelhetnek