Erdőkárosultak figyelem!

November 1-30. között hektáronként maximum 250 ezer forintnyi támogatást igényelhetnek azok az erdőgazdálkodók, akiknek erdejében természeti kár keletkezett - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 25. kedd2011. 10. 25.
Erdőkárosultak figyelem!

Az erdőgazdálkodók mostantól akár minden évben november 1. és november 30. között pályázhatnak, ha kár éri az erdeiket. Fontos tudni, hogy a módosítás során törlésre került a támogatási kérelmek benyújtására vonatkozó, a támogatandó káreseménytől számított 2 éves határidő. Ugyancsak megszűnt az az előírás, amely csak a 2007. január 1-je után bekövetkezett természeti katasztrófák kárának helyreállítására szűkítette a támogatás igénylésének lehetőségét. A kifizetési kérelmeket továbbra is a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő 2 naptári éven belül kell benyújtani.
Az erdők állományának, termőképességének helyreállítását segítő pályázat célja, hogy megkönnyítse az erdőket érő természeti károk (tűz, jég, belvíz, aszály stb.) felszámolását, az erdők rekonstruálását (például a károsodott faállomány pótlását) és a másodlagos veszteségek megelőzését.

Ugyanarra a területre egy alaptámogatás vehető igénybe, kivéve az erdőfelújítást megelőző terület-előkészítési, károsodott faállomány letermelési alaptámogatást, amely az első kiviteli vagy pótlási alaptámogatással együtt is igénybe vehető.

Továbbá fontos, hogy a támogatás igénybevételére a kérelmező akkor jogosult, ha a folyamatos erdősítés esetét kivéve, rendelkezik az adott területre vonatkozó erdőterv határozattal.

Természeti katasztrófa által sújtott ugyanazon erdőterületre egy adott természeti katasztrófa káreseménye után csak egyszer vehető igénybe támogatás.

Egy pályázó hektáronként legfeljebb 250 ezer forintot (873 eurót) igényelhet az összesen 2,8 milliárd forintos keretből - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Ezek is érdekelhetnek