Félüzem a léalmagyárban

Eddig csak a szokásosnak alig több mint a felét, 55 ezer tonna ipari almát dolgozott fel az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mivel a májusi fagy miatt kevés gyümölcs termett - közölte a cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Gazdanet2011. 10. 07. péntek2011. 10. 07.

Kép:

Félüzem a léalmagyárban

Máskor ebben az időszakban már 100 ezer tonna fölötti a léalma-feldolgozás, az idei őszön viszont ezt a mennyiséget a szüret befejezéséig sem igen éri el a sűrítőüzem - mondta Szigeti Zoltán. Kiemelte: az Agrana-Juice a térség legnagyobb ipari almafeldolgozójának számít, "normális időjárású években" mintegy 200 ezer tonna gyümölcsből készít sűrítményt. Az idei fagy miatti terméskiesés - tette hozzá - a 96 állandó dolgozót foglalkoztató vásárosnaményi telephelyű társaságnak várhatóan jelentős árbevétel-csökkenést okoz. A korábbi, átlagos, nettó 12-15 milliárdos éves bevételnek jó, ha a felét elérik december végéig - mondta.

Szigeti Zoltán tájékoztatott arról is, hogy az Agrana-Juice Magyarország Kft. az idei őszön integrált bodzatermesztési rendszert hoz létre a térségben.A tervek szerint indulásként 200 hektár bodzát szeretnének telepíttetni a belépő termelőkkel, akik kamatmentes kölcsönt kapnak a csemetékhez, s az összeget a cégnek leadott terméssel törlesztik majd. Összesen 500-600 hektáros bodzaültetvényt szeretnének kialakítani a következő években, s elsősorban a már meglévő, a cég által korábban létrehozott integrált almatermesztési rendszerhez tartozó gazdálkodókat várják jelentkezésre. Az almatermesztők jelenleg 800-an, 3.000 hektáros területtel tartoznak a rendszerhez, amit szeretnének 4000-5000 hektárra növelni új telepítésekkel a jövőben. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a bodzaültetéssel azt szeretnék elérni, hogy a gyümölcstermesztők "több lábon álljanak", ne csak egyetlen gyümölcsfajtára építsék tevékenységüket. Hozzátette: 2012-ben integrált meggytermesztési rendszer létrehozását is tervezik, az ipari feldolgozású fajta nemesítésén már dolgoznak is a kutatók.

Ezek is érdekelhetnek