Lesz új elvonás az élelmiszereknél!

Elismerte mai közleményében a vidékfejlesztési tárca, hogy jövőre új elvonást, az úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat akar bevezetni. Ennek célja, hogy az élelmiszerlánc összes szereplője között arányosabb legyen a közteherviselés. Az elmúlt napokban számos szervezet tiltakozott a díj ellen.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 27. csütörtök2011. 10. 27.
Lesz új elvonás az élelmiszereknél!

A Vidékfejlesztési Minisztérium felülvizsgálja a jelenlegi élelmiszerlánc-felügyelet igazgatási, szolgáltatási díjakat. Cél, hogy a mostaninál kevesebb fajta díjat, több szereplő fizessen be, s egyes ágazatokban csökkenjen a teher – ez a lényege az agrártárca közleményének, mely azt követően jelent meg, hogy számos szervezet tiltakozott már a kiszivárgott hírek szerint jövőre bevezetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt. Többek között éppen azért, mert számításaik alapján az dupla akkora elvonást jelent majd, mint ami eddig volt. Szerintük a háttérben az áll, hogy a 2012-es költségvetésben számottevő összegekkel csökkentenék az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos hatóságok finanszírozását, ezért működésükhöz szükséges pénzt az új díjakkal pótolnák.

A VM más oldalról közelíti meg a dolgot: úgy véli, hogy a társadalom érdekében végzett szigorú ellenőrzések jelentős kiadásokkal járnak, s ennek költségeit az érintett élelmiszer termelők (termőföldtől az asztalig) kötelesek megfizetni. A díj bevezetése felváltja a korábbi igazságtalan rendszert. A tárca leszögezi, hogy az érintettek közötti különbségek figyelembe vételével fogja meghatározni a díj mértékét, mert szerinte „kiemelten fontos az arányos teherviselés megvalósítása”, de összességében a vállalkozások terhei nem fognak növekedni. A terhek az állam, az élelmiszer-vállalkozók és a fogyasztók közötti oszlik majd meg.

A VM elképzelései szerint a felügyeleti díj mértéke az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenység utáni bevétel vagy jövedelem 0,1% (egy ezrelék) lesz, mely közvetlenül az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósághoz folyik be. Mentesülnek a felügyeleti díj megfizetése alól azok a mezőgazdasági kistermelők, akiknek SZJA köteles éves (adóév) jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

Ezek is érdekelhetnek