Ismét durván drágulhat a cukor!

Egyes szakértők szerint 10-15, mások 15-20 százalékos cukordrágulást feltételeznek 2012-ben. Ez egyrészt a világpiaci árral, másrészt a forint gyengülésének mértékével indokolható.

Gazdanet2012. 01. 19. csütörtök2012. 01. 19.
Ismét durván drágulhat a cukor!

Tavaly 30-35 százalékkal drágult a cukor tavasztól, amely aztán az év végén csillapodott 15-20 százalékra. Az idén sem lesz könnyebb a helyzet, állítják hozzáértők.

– Ha valamilyen irányban mozog a cukor ára, akkor egészen bizonyos felfelé mozdul el – közölte a Somogyi Hírlap kérdésére Horváth Éva, a kaposvári Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) ügyvezetője, aki szerint ez a termék világpiaci árától függ majd, de az euró-forint árfolyam is erősen befolyásolhatja a hazai cukor árakat. Az ország éves cukorszükséglete közel 300 ezer tonna, ám ennek csupán alig egyharmadát itthon, az egyetlen kaposvári cukorgyárban állítják elő. Az MCM ügyvezetője a drágulást firtató felvetésre nagyjából 10 százalékos árnövekedést tart reálisnak.

Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke ennél sötétebben látja a jövőt. Szerinte rövidesen akár 15-20 százalékkal is magasabb árakkal szembesülhetnek a háziasszonyok majd az élelmiszerboltokban. Mindez – a többi élelmiszerrel együtt – az inflációnövelő tényező lehet.
– A fő gond, hogy a cukor alapélelmiszer: olyan, mint a kenyér vagy a tej – folytatta az agrárkamarai elnök. – Erre szinte mindenkinek szüksége van, s egyáltalán nem mindegy, milyen áron vásárolhatják meg ezt a családok.

Hatta József, az egyik dél-dunántúli áruházlánc kereskedelmi igazgatója nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Leszögezte azonban, hogy amíg a piacon léteznek olyan beszerzési csatornák, ahol megközelítően a tavalyi áron adják a cukrot, addig egészen bizonyosan nem emelnek árat. Nagy kérdés, meddig tart ki ez a keret. Jelek szerint a rendelkezésre álló belföldi árumennyiség egyelőre stabilizálja az árakat, később az import viszont változást hozhat.
 

Ezek is érdekelhetnek