Lázár: rövidesen leállhat a Gyulai Húskombinát

A kormány megtalálta az indokot, amelyre hivatkozva ideiglenes állami irányítás alá, vagy résztulajdonába vonhat most vegetáló, vagy nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari, netán agrár cégeket, melyeket később termelői tulajdonba is juttathat. Legalábbis ez derül ki a vidékfejlesztési miniszter parlamenti kérdésre adott válaszában.

GazdanetO. Horváth György2012. 01. 24. kedd2012. 01. 24.
Lázár: rövidesen leállhat a Gyulai Húskombinát

Lázár János fideszes frakcióvezető azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tervezi-e a kormány a Gyulai Húskombinát Zrt. megmentését, a konszolidációjában való tevékeny részvételt, és ha igen, mikorra várható a folyamat elindulása? Lázár szerint „a Gyulai Húskombinát likviditási helyzetében drámai viszonyok alakultak ki, a társaság működése, további tevékenysége rövid időn belül leállhat, csődhelyzetbe kerülhet”.

A kormányfőhöz címzett kérdésre válaszoló Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI szerint tudatta, hogy „szükséges és indokolt megvizsgálni egyes stratégiailag kiemelten fontos területeken, illetve a valamilyen okból nehéz helyzetbe került, de fontos nemzeti ellátási vagy éppen márkavédelmi érdeket szolgáló élelmiszeripari vállalatok esetében az állami segítséggel végrehajtott konszolidáció lehetőségét. Ilyen vállalatnak tartjuk a nagy múltú Gyulai Húskombinátot”.

Ezért a vidékfejlesztési tárca vezetése egy munkabizottság felállítását kezdeményezte - erről Czerván György, a tárca államtitkára a Szabad Földnek adott interjújában már tavaly év végén beszélt -, amelybe bevonta az érintett társtárcák munkatársait is. A munkabizottság összeállított egy olyan intézkedéscsomag-tervezetet, amely az élelmiszeripart leginkább sújtó problémák enyhítését szolgálhatja és amelyet a miniszter megvitatás céljából 2012 februárjában a Versenyképességi Tanács elé terjeszt.

A javasolt intézkedéscsomag részét képezi, hogy "azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, szükség esetén – az EU versenypolitika rendelkezéseinek tiszteletben tartásával – állami segítséggel kell konszolidálni, illetve segíteni kell termelői, illetve feldolgozói tulajdonba kerülését. A támogatásért cserében az államnak átmenetileg – a támogatás visszafizetéséig – tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia" - tájékoztatott Fazekas Sándor.

Hozzátette azt is, kezdeményezni kell azoknak a jogszabályoknak a módosítását, amelyek akadályozhatják a konszolidáció, a reorganizáció hatékony, átlátható végrehajtását. Ezzel kapcsolatos feladat a szóba kerülő vállalkozások körének felmérése, megfelelő konstrukciók kialakítása, forrás biztosítása, amelyet az érintett társszervekkel (a nemzetgazdasági és a fejlesztési tárca, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Magyar Fejlesztési Bank) együttműködésben kívánnak végrehajtani.

Ezek is érdekelhetnek