Rekordárak éve

Magyarországon jellemzően emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, a gabonafélék és az olajos magvak, vagy a sertés termelői ára számottevően meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét - tűnik ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb összegzéséből, írja az MTI.

Gazdanet2012. 01. 09. hétfő2012. 01. 09.
Rekordárak éve

Az Agrárgazdasági Figyelőben közzétett tájékoztatás szerint: az étkezési búza termelői ára 29, a takarmánykukoricáé 30 százalékkal múlta felül a tavalyi év január-november között az előző év azonos időszakának szintjét. A repcemag termelői ára 44, a napraforgómagé 27 százalékkal volt magasabb 2011 első tizenegy hónapjában, mint egy évvel korábban. A gabonafélék ára az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelően év utolsó hónapjában sem mozdult el a tonnánkénti a 45-50 ezer forint körüli ársávból.

A sertésárak az előző évekhez hasonlóan, tavaly is követték az uniós árak tendenciáját. A belföldi termelésből származó vágósertés termelői ára az év első tizenegy hónapjában 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ez hasított súlyra számolva 369,3 forint volt kilogrammonként. A sertések ára a keresleti piac hatására szeptembertől folyamatosan emelkedett. Így az árak év végi szezonális csökkenése az idén nem következett be.

A nyerstej termelői ára rekordszintre emelkedett a múlt évben, amit a kedvezőbb külpiaci árak hatására bővülő nyerstej-export, a feldolgozók nyerstej felvásárlásának csökkenése, valamint a forint augusztustól megfigyelhető gyengülése okozott. A felvásárlás csökkenéséhez a tejhasznú tehénállomány fogyása, valamint a tehénvágás növekedése járult hozzá. A készletek és az import bővülése miatt a dobozos tej, illetve a sajt feldolgozói értékesítési ára kisebb mértékben emelkedett, mint a nyerstej termelői ára.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű zöldségféléket - a nagyobb kínálat miatt - alacsonyabb termelői árak jellemezték a múlt évben, mint 2010-ben. Például a szabadföldi fejes káposzta termelői ára 54 százalékkal, a petrezselyem gyökere 29 százalékkal, a barna héjú vöröshagymáé 28 százalékkal, a sárgarépáé 19 százalékkal csökkent. De az előrejelzések szerint a burgonya termése is 35 százalékkal bővült 2011-ben. Ezért a termelői ára a felére csökkent a megfigyelt időszakban.

Magyarország legnagyobb almatermő térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a májusi fagy és jég a termés 80-90 százalékát károsította. Így a múlt évben betakarított alma termelői ára magasabb volt - például az Idared fajtáé 15 százalékkal - mint az előző évben. A körteültetvényeket is megtizedelte a májusi fagy, ennek ellenére a "Vilmos" fajta termelői ára 6 százalékkal csökkent a bőséges olaszországi kínálat miatt - áll az összegzésben.