Támogatott hitelkonstrukciók agrárvállalkozások számára

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre nehezebb talpon maradni, a vállalkozások forráshiánytól szenvednek, ami problémát jelenthet fejlesztéseik, sőt, sokszor napi működésük kapcsán is. Ilyen helyzetekben nyújthat megoldást a külső forrás. Szabó István, az OTP Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője arról beszél, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Hitelprogramok keretében az OTP Banknál kedvezményes kamatozású hitelhez juthatnak az agrárvállalkozások fejlesztési céljaik megvalósításához, és likviditásuk biztosításához egyaránt.

Gazdanet2012. 01. 04. szerda2012. 01. 04.
Támogatott hitelkonstrukciók agrárvállalkozások számára

Miért csatlakozott az OTP Bank az államilag támogatott hitelprogramhoz?
Az OTP Bank bár elegendő saját forrással rendelkezik ahhoz, hogy a vállalkozásoknak hitelt biztosítson, rövid és hosszú távú hitelkonstrukciókat egyaránt kínál, de folyamatosan igyekszik termékkínálatát szélesíteni, hogy még inkább ki tudja elégíteni a magyar agrárvállalkozások finanszírozási igényeit.

Miben különböznek a támogatott hitelkonstrukciók a saját banki forrású hitelektől?
A támogatott, EURIBOR kamatbázishoz kötött forinthitelek kedvezőbb kamatozásúak, valamint a kamatkedvezménnyel együttesen 2 - 4 százalékkal kedvezőbb kamatozást lehet elérni, mint a BUBOR kamatbázison nyújtott saját forrású forinthiteleknél. A támogatott hitelkonstrukciók hátránya azonban, hogy hosszabb az átfutási idejük egy banki forrású hasonló hitelhez képest, hiszen az elbírálás során több papírmunkával kell számolni és több döntési ponton halad át a kérelem. Másik hátrányuk, hogy kötött az igénybevételi lehetőségük, és támogatás-intenzitási korlátaik vannak, amit ha a gazdálkodó elér, már nem tud több támogatott konstrukciót igénybe venni.

Mire lehet fordítani az OTP-nél is igénybe vehető támogatott agrárhiteleket?
A támogatott agrárhitelek felhasználási lehetőségeit az MFB a kiírt hitelprogramokban teszi közzé. Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében a vállalkozások például olyan kedvezményes kamatozású hitelhez juthatnak, amelyek elsősorban az állattenyésztés és növénytermesztés versenyképességének javításához járulnak hozzá. Az Agrárfejlesztési hitelt pedig olyan fejlesztésekre lehet fordítani, amelyek a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításához szükséges beruházásokhoz, így például az energia- és költséghatékony, illetve környezetvédelmi módszerek alkalmazásához, vagy akár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázataihoz kiegészítő finanszírozásként kapcsolódik. E két terméken kívül többféle támogatott hitelkonstrukciót is tudunk biztosítani ügyfeleink számára, többek között a kárt szenvedett vállalkozások számára nyújtott MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramot is.

Kik vehetik igénybe ezeket a támogatott hiteleket?
Ezen támogatott hitelek hitelprogramtól függően a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások valamint nagyvállalatok számára is elérhetőek.

Hogyan történik a hitelbírálat, valamint a hitelfelvétel a folyamata?
Az OTP Bank saját hitelkérelmi nyomtatványát kell használni, ezt egészítik ki az MFB által kért külön nyomtatványok és nyilatkozatok. Éven túli hitelnél pénzforgalmi terv is elvárás, beruházási hitelnél pedig üzleti terv is kell. Általánosságban pedig elmondható, hogy a bank csak olyan vállalkozásoknak tud hitelt nyújtani, amelyek megfelelő pénzügyi mutatókkal rendelkeznek, és nem veszteségesek.

Ezek is érdekelhetnek