Itt az újabb kínai élelmiszerbotrány!

Gumilabdaszerűen pattogó étkezési tojások okoznak újabb élelmiszerbotrányt Kínában, és az ottani hatóságok nyomozást is indítottak az ügyben. A hírek szerint azonban a főzés utáni rendkívüli jelenséget nem mesterségesen előállított tojások, hanem a tyúkok nagy gyapottartalmú takarmányai okozzák.

Gazdanet2012. 02. 23. csütörtök2012. 02. 23.

Kép: A single brown egg with three white eggs in the background, Fotó: unknown

Itt az újabb kínai élelmiszerbotrány!
A single brown egg with three white eggs in the background
Fotó: unknown

A kínai hatóságok olyan tojások után nyomoznak, amelyek újsághírek szerint főzés után gumilabdaszerűen pattogtathatók – közölte a Baromfi Terméktanácsa a worldpoultry.net alapján. A hír élelmiszerbotrányként híresült el az országban. A kínai média és az internet szóhasználatában gumitojásokként vagy ping-pong tojásokként jelennek meg ezek a tojások, amelyeket alig lehet elfogyasztani, Bár csekély számban fordulnak elő a piacon, a Xinhua hírügynökség szerint azt a gyanút táplálják, hogy hamisítványok. A nyomozás azért indult meg, hogy lecsillapítsa azt a fogyasztói feltételezést, amelyek szerint mesterséges tojásokat hoznak lelkiismeretlen, profitéhes kereskedők forgalomba.

Valójában a tojások keménysége természetes jelenség, amelyet az okoz, hogy a tyúkok keveréktakarmányában nagyobb mennyiségű gyapotmagot használnak. Ennek gossypol nevű összetevője a tojás sárgája fehérjéjéhez kötődik, és ez okozhatja a főzés utáni szokatlan megkeményedést.

A gossypol normális esetben a gyapotmagot tartalmazó keveréktakarmányokban maradványanyagként fordul elő, és vizsgálatok szerint nagy adagban gátolja a spermasejtek aktivitását, így fogamzásgátló pirulaként férfiaknál használható.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek