45 ezer csomag cseh tésztát vontak ki a forgalomból

Bírságot fizetett a Tesco a „Nagyi tésztája” nevű termék hibás címkézése miatt, de az áruház szerint ő nem lát bele a gyártási folyamatba, az a gyártó felelőssége.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
45 ezer csomag cseh tésztát vontak ki a forgalomból

A tésztát az Europasta nevű cseh gyártó cég szállította a Tescónak. A tészta nem sajátmárkás Tesco termék, ezért az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére – olvasható az áruház állásfoglalásában. Amikor a januári hatósági ellenőrzés a csomagoláson feltüntetett információ hiányosságát és minőségi problémákat állapított meg, a Tesco azonnal levette a kérdéses termékeket – 22,5 tonna tésztát - az összes áruháza polcairól, ezek a termékek azóta sem kaphatóak az áruházlánc üzleteiben. A hatóság által kirótt bírságot a Tesco megfizette. Az ellenőrzés nem állapított meg olyan minőségi problémát, amely a fogyasztók egészségét a legcsekélyebb módon is veszélyeztetné.

Az agrártárca a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy az élelmiszer-jelölés szabályainak megsértése miatt a ,,Nagyi tésztája - 4 tojásos száraztészta” termékek forgalmazását megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága. A hivatal munkatársai a Tesco vecsési áruházában találták azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg az előírásoknak. A termékek – fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska – csomagolásán a gyártó neve mellett nincs feltüntetve a címe.

A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45 000 csomag, összesen mintegy 22500 kg tésztát. Valamennyi „Nagyi” elnevezésű száraztészta fajtából mintát is vettek. A laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az Igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell. Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy visszaszállítják a gyártóüzembe, vagy megsemmisítik.

Ezek is érdekelhetnek