A tojás, a baromfihús után most itt a kenyérdrágulás!

Öt-tíz százalékkal drágulhat a kenyér tavasszal Azt az energiaárak, a bérköltségek, a lisztár, a helyi adók emelkedésével indokolják a pékek.

Gazdanet2012. 03. 11. vasárnap2012. 03. 11.

Kép: Tóth József Péter, a Lipóti pékség ügyvezetö tulajdonosa az újpesti látványpékségben 2010.02.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

A tojás, a baromfihús után most itt a kenyérdrágulás!
Tóth József Péter, a Lipóti pékség ügyvezetö tulajdonosa az újpesti látványpékségben 2010.02.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

- A pékek közül többen már most megemelnék az árakat, de erre csak azután kerülhet sor, hogy a nagy üzletláncok is növelik az áraikat - hangzott el a médiában a napokban Fülöp Zsolt, a Magyar Pékszövetség regionális társelnöke szájából – írja a vasnepe.hu. - Mivel a kenyér áfája 18 százalékos, a fogyasztói árat a 25-ről 27 százalékra történt módosítás nem érinti, viszont minden másra kihat. A kenyér és a pékáru fokozatos drágulására kell számítani a sütödéket sújtó emelkedő energiaköltségek, illetve a gyengülő forint miatt - nyilatkozta a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára, Werli József.

A szombathelyi Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. ügyvezetője, Horváth Tibor is csak megerősíteni tudta ezeket az érveket.
- Az áfaemelés nem érinti a mi árainkat, az átadási árainkat azonban jelentősen befolyásolja a forint-euró árfolyam alakulása, hiszen a liszten kívül mindent külföldről szerzünk be. A leveles termékek készítésénél használt kakaó, margarin, élesztő, cukor, mák, töltelékek drágábbak számunkra, ha gyenge a forint és az utóbbi időszakban ez volt a jellemző - magyarázza az ügyvezető.

A malmok a búza világpiaci árához igazítják a liszt árát, és ez is emelkedett az utóbbi időszakban, így hamarosan drágábban fogják adni a lisztet a pékeknek.

- Eddig még nem volt liszt-áremelés, de ez hamarosan be fog következni, már tárgyalásban vagyunk a malmokkal - folytatta az ügyvezető. - Január elsejétől megemeltek néhány adónemet és a helyi adók köztük az építményadó mértékét. Igen jelentős tétel az energia. Mindenki számára ismert, hogy az áram, a gáz, a víz megdrágult, de az üzemanyag árának folyamatos emelkedése is érzékenyen érint bennünket. A költségeket jelentősen növelte a kötelező bérkompenzáció, ami január elsejétől a dolgozóknak komoly béremelést jelentett, a cégnek pedig hatalmas pluszkiadást jelentett. A minimálbér és a szakmai minimálbér kötelező a kft. részére is, ez egyúttal azt jelentette, hogy az általános bérszínvonalon is emelni kellett a cégen belül. Az áremelés tehát elkerülhetetlen, ennek mértéke azonban nem csak a cég elhatározásától függ, meg kell tárgyalni ezt a partnerekkel is - tette hozzá. Az áremelés valamikor a tavasz folyamán fog bekövetkezni, az átadási ár 5-10 százalék közötti emelésére lesz szükség elképzelésem szerint.

 

Ezek is érdekelhetnek