Ne egyél nyers csirkét!

Ki hinné? A nyers csirkehústól bajod lehet. Tele van ugyanis bacival. Egyre több és újfajta kórokozót mutattak ki csirkehúsban az európai laborok. De nyugi, főzve nem támadnak4

Gazdanet2012. 03. 11. vasárnap2012. 03. 11.

Kép: Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius), Fotó: Christian Charisius

Ne egyél nyers csirkét!
Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Fotó: Christian Charisius

Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó európai ügynökségek jelentése szerint szaporodnak Európában a főként nyers csirkehúsban található, hasmenést és lázat okozó kampilobakter baktérium által okozott fertőzések. A csirkevérhasnak is nevezett humán megbetegedések száma hét százalékkal, 212 064-re emelkedett 2010-ben, az utolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan összesített adatok állnak rendelkezésre. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ez immár az egymást követő ötödik év, amikor növekedett a fertőzésszám.

Az olaszországi székhelyű Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a stockholmi Európai Járványügyi Központ (ECDC) közös jelentése szerint a megbetegedések szaporodásának hátterében lévő ok "nem teljesen tisztázott". Kitértek más baktériumok előfordulására is: a szalmonella által okozott megbetegedések a 2009-es 108 618-ról 2010-ben 99 020-ra csökkentek, míg a humán lisztériás fertőzések száma 1654-ről 1601-re. Emelkedett viszont az Escherichia coli (E. coli) által okozott humán megbetegedések száma: a 2009-es 3573-ról 4000-re 2010-ben, a növekedés különösen Németországban és Hollandiában volt nagy.

2010-ben a jelentés szerint 25 ember halt meg az uniós országokban élelmiszer okozta vagy állati eredetű betegségek következtében, közülük 16-an szalmonellával, négyen lisztériával fertőződtek. A legtöbb haláleset Spanyolországban (hét), illetve Nagy-Britanniában (öt) volt.
 

Ezek is érdekelhetnek