Takarékoknál vehető fel a 8 milliárd forint kamat- és költségmentes hitel

A 2011-ben fagykár szenvedett gazdálkodók 2012. január 30-tól június 30-ig igényelhetik a 8 milliárd forintos keretösszegű kedvezményes hitelt. A gazdák a lakóhelyükhöz közeli takarékszövetkezetektől igényelhetik a hitelt, nem közvetlenül a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB Zrt).

Gazdanet2012. 03. 09. péntek2012. 03. 09.
Takarékoknál vehető fel a 8 milliárd forint kamat- és költségmentes hitel

Az MFB Zrt. a tavaly májusban keletkezett fagykár után a károsultaknak forgóeszköz hitelt biztosít. Az akcióban az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás és természetes személy (mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó) veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a 2011. tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja.

Az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje legfeljebb 20 év. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 100 százalékos károsodás esetén hektáronként 1,6 millió forint hitel igényelhető, amennyiben rendelkezik a károsult termelő megfelelő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel. A biztosítási szerződéssel nem rendelkező termelők 800 ezer forint hitelt igényelhetnek hektáronként. A hitelfelvevő kedvezményes kezességvállalási díjat fizet, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány biztosít. A hitelprogram további részletei az MFB Zrt honlapján találhatóak.

Ezek is érdekelhetnek