Budai: nem árulunk tovább import tejterméket

Az áruházláncok megígérték, hogy eltüntetik az import trappistát és a külföldi tartós tejet a polcokról – legalábbis budai Gyula erről számolt be tárgyalásait követően.

GazdanetO. Horváth György2012. 05. 30. szerda2012. 05. 30.
Budai: nem árulunk tovább import tejterméket

Másodszor találkozott a tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten - közölte a VM az MTI szerint. Budai Gyula a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követően a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

A tejtermelők a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt. Az Országgyűlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekkel kapcsolatban a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. Eszerint júliustól tilos lenne a hazai terméknél alkalmazott árrésnél kisebbel árulni az import termékeket.

Budai Gyula pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában. A Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek