Nem gyógyíthat akárhol az állatorvos

Átszervezi egy új törvény a magán állatorvosok életét: praxishoz kötné működésüket, ami végeredményben feljogosítja állategészségügyi szolgáltatás nyújtására. Az elképzelések szerint asszisztens sem lehet akárki ezentúl s a kamara már róluk is névsort vezet, regisztál.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 27. szerda2012. 06. 27.

Kép: Kecskemét, 2011. február 14. Szappanos Albert állatorvos sertésektől vesz vért a kötelező szűrővizsgálatok elvégzéséhez. Fotó: Ujvári Sándor

Nem gyógyíthat akárhol az állatorvos
Kecskemét, 2011. február 14. Szappanos Albert állatorvos sertésektől vesz vért a kötelező szűrővizsgálatok elvégzéséhez. Fotó: Ujvári Sándor

A gazdasági-társadalmi környezet változásai miatt az 1995-ben megalkotott állatorvosi kamarai törvény mára nem képes megfelelő keretet biztosítani az állatorvosok és a Kamara működéséhez, ezért annak módosítása helyett új törvény megalkotása vált szükségessé.
Az állatorvosi kamara továbbra is országos szervezetből és területi szervezetekből állna. Az új törvény azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására, amely a gazdaságosabb és hatékonyabb működtetés, az arányosabb feladatmegosztást, a hatékonyabb, átláthatóbb, magasabb szintű szakmai tevékenység alapja lehet. Több megyére kiterjedő területi szervezet hozható majd létre, és a szakmai színvonal növelésére kötelező lesz oktatási feladatokat is ellátni.

A törvényjavaslat szerint a kamara kettős feladatkört lát el. Részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, vezeti a szolgáltató-állatorvosok névjegyzékét, megalkotja az általános szakmai és állatorvos-etikai szabályokat. Emellett általános szakmai érdekképviseleti funkciót tölt be, egyebek mellett közreműködik az állatorvosok szakmai tevékenységét érintő jogalkotásban.

A javaslat a korábbi magán-állatorvos helyett a szolgáltató-állatorvos elnevezést használja, ezzel kiemeli az állatorvos által végzett megelőző-gyógyító tevékenység szolgáltató jellegét. A tervezet szabályozná a szolgáltató-állatorvosi tevékenység végzésének követelményeit, a szolgáltató-állatorvos jogait, kötelezettségeit, illetve a szolgáltatás gyakorlásának jogi formáit és kereteit. A törvény elfogadása esetén hiánypótló intézményként létrejön az állategészségügyi szolgáltató – az állatorvosi rendelő, az állatorvosi szakrendelő, az állatkórház és az állatklinika –, amely az állatorvos működési kerete lesz. Az állatorvosi szolgáltató praxisengedélyt szerezhet a Kamarától, amely feljogosítja állategészségügyi szolgáltatás nyújtására. Állatorvosi szolgáltatást az állategészségügyi szolgáltatónál tevékenykedő állatorvos végezhet majd.

A gyakorlatban az állatorvos és az asszisztens munkája szorosan összefonódik. A tervezett új jogszabály - a régivel ellentétben - meghatározza az asszisztensi feladatokat és a felelősség kereteit. A közbizalom erősítése és a nyilvánosság érdekében az állatorvosokhoz hasonlóan az asszisztensekről is névjegyzéket vezet a Kamara az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint.

Ezek is érdekelhetnek