Nem old meg mindent a fordított áfa!

Fennmarad a gabonafélék piacán az adócsalás, a feketézés, a júliustól bevezetendő áfa-fizetési új szabályok ugyanis csak a nagyobb termelőkre vonatkozik majd. A kistermelőkre, akik kompenzációs felárat fizetnek, az EU-exportra értékesítőkre nem. Holott eddig is itt volt a legtöbb csalás.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 14. csütörtök2012. 06. 14.
Nem old meg mindent a fordított áfa!

Az Adóhivatal 2007-től kezdődően egyre több kereskedelmi visszaélést tárt fel a külföldre történő értékesítések vizsgálata során. Az értékesítések egy része ténylegesen fiktívnek bizonyult. Akkor a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) nevében az APEH-NAV tevékenységét kifogásoltuk abban a vonatkozásban, hogy nem az adócsalókat a termelőket megtévesztő kereskedelmi és fuvarozó cégeket büntetik, hanem a megtévesztett, eladókat terhelik a befizetetlen ÁFA + késedelmi kamat + büntetés befizetésével.

Ennek kiküszöbölésére vezeti be a Kormány 2012. július 1-től a fordított adózást a gabona- és az olajosmag- és fehérjenövény szektorban. Ennek lényege, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, az áfa fizetésére a vevő a kötelezett és őt illeti meg az adólevonási jog. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a termelő az eladáskor az eddigi 100 + 27 egység (vételár + áfa) helyett csak 100 egységről állít ki számlát, feltüntetve azon a fordított adózást és a vevő lesz a 27 egység áfa fizetésére kötelezett, egyben a 27 egység áfa levonására jogosult.

A fordított adózási szabályok két évig alkalmazhatóak és 2014. július 1-jén hatályukat vesztik. A kompenzációs feláras értékesítések esetére az új szabályok nem terjednek ki, azaz itt továbbra is 100 + 12 egység a vételár. A 12 egység kompenzációs felár, mint előzetes áfa, a felvásárlónál figyelembe vehető. Az új szabályozásból az is egyértelmű, hogy a termékexportra az nem vonatkozik, mert a fordított adózás csak a belföldi adóalanyok között értelmezhető. Az exportra történő értékesítésnél továbbra is fennáll az a kötelezettség, hogy bizonyítani kell annak tényét, hogy az áru valóban külföldre került. Emiatt kifejezetten javasoljuk, hogy minden értékesítés esetében továbbra is kellő körültekintéssel járjon el a termelő.

A MOSZ örömmel nyugtázza, hogy az adóhatóság végre valóban az áfa csalást elkövető tisztességtelen kereskedőket állítja elő az szerencsétlenül járt termelőkkel szemben és reméljük, hogy a jövőben egyre több, a június elején elfogott mintegy hétszázmillió forint áfát elcsaló kereskedők elfogásához hasonló esetről lehet majd hallani.

Ezek is érdekelhetnek