Vége a kontroll nélküli pálinkafőzésnek?

Hivatalosan is felszólította Magyarországot az Európai Bizottság és kötelezettségszegési eljárásokat indított, hogy Budapest szüntesse meg a telekomadót, a kiskereskedelmi válságadót és a cafeteria-rendszer átalakítását is. Emellett meg kellene szüntetnünk a magán pálinkafőzés adómentességét, a régi ketreces tojótyúk tartását és be kell tartani a környezetvédelmi hatástanulmányokra vonatkozó rendelkezéseket.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 22. péntek2012. 06. 22.
Vége a kontroll nélküli pálinkafőzésnek?

Az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a családok által főzött pálinka jövedékiadó-mentességét, változtasson a környezetvédelmi hatástanulmányokra vonatkozó rendelkezéseken, és tiltsa be a tojótyúkok hagyományos ketrecekben történő tartását. Aggályosnak véli és emiatt újabb kötelezettségszegési eljárást indított a telekomadó, a kiskereskedelmi különadó bevezetése és a cafeteria-rendszer átalakítása miatt.

A bizottság adóügyekkel foglalkozó főigazgatóságának elemzése szerint a bevételarányosan kivetett telekomadó több mint kilencven százalékát nem magyar tulajdonban lévő vállalatok fizették meg, ez sérti a versenysemlegesség elvét. Az is baj, hogy a kormány a telekomadó nagy részét nem az ágazat fejlesztésére, hanem költségvetési lukak tömködésére használja. Hasonló baj van a kiskereskedelemre kivetett különadóval is: itt is döntően a külföldi nagyláncok az adóalanyok, a magyar boltosok alig fizetnek.

Az üdülési és étkezési utalványok rendszerének átszervezésénél, megint az a baj, hogy az egy Tesco kivételével azokat külföldi érdekeltségű cégek nem alkalmazhatják, márpedig egyoldalú előnyöket az unióban tilos adni a hazai vállalatoknak.
A bizottság felszólító levelet küld a magyar kormánynak, az két hónapon belül válaszolhat rá. A nemzetgazdasági tárca közleményben tudatta: továbbra sem kívánják módosítani a vitatott jogszabályokat, szerintük minden rendben. Azaz vélhetően itt is hosszabb ideig tartó huzavona kezdődik, akár csak a többi vitatott magyar intézkedés esetében.

Ezek is érdekelhetnek