Végre megjelenik a fiatal gazdák támogatási felhívása

Napokon belül meghirdetik a fiatal gazdák támogatásának pályázat, de a 4 milliárdos keret csak nagyjából 400 kezdő gazdán segíthet, amennyiben ismét átlagosan 10 milliót lehet igényelni fejenként. Emellett júliustól lehet pályázni a vidéki turizmus ösztönzésére, június 22-től pedig 5 milliárdos élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére szánt pénzre lehet ajánlatot tenni.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 13. szerda2012. 06. 13.

Kép: Nyitóbarázda Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezőgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

Végre megjelenik a fiatal gazdák támogatási felhívása
Nyitóbarázda Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezőgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

Közeledünk a 2007-2013 közötti programozási időszak végéhez, ezért először a beruházási jellegű támogatásokat hirdeti meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy legyen idő kivitelezni az elképzeléseket – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.
A tárca napokon belül harmadszor is meghirdeti a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A korábbi fordulók tapasztalatait – a fiatal gazdák érdekvédelmi szervezetével egyeztetve – a tárca beépítette a pályázati kiírásba. Az ifjú gazdák összesen 4 milliárd forintot igényelhetnek gazdaságuk elindításához. Ezt a támogatást rugalmasan használhatják fel a termelők, hiszen például termőföld vásárlására vagy az állatállomány bővítésére is fordíthatják. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot kaphat. A kérelmeket július 16. és augusztus 16. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz – ismertette V. Németh Zsolt.

A minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást, ezért a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett céloknak megfelelő kritériumrendszert állított fel a pályázóknak. A tárca célja, hogy helyreállítsa a növénytermesztés és az állattartás felborult arányát, így a pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők. Szintén előnyt élveznek a kertészek, hiszen ez az élőmunka-igényes ágazat növeli a foglalkoztatást. Több pontot kapnak majd azok a pályázók is, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Pluszpont jár annak az ifjú gazdának is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él. A kritériumok alapján a jelentkezők felmérhetik esélyeiket a pályázaton.

6 milliárd forintra lehet pályázni a vidéki turizmus ösztönzéséhez. A kérelmeket az illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 1-31. között – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. A 96 hazai akciócsoportból 70 tudja meghirdetni a pályázatot, mert rendelkezik még elegendő forrással a kiíráshoz. A támogatást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére, szálláshelyhez nem kötődő tevékenységekre (például lovas, vadászati, vízi vagy gasztronómiai turizmushoz kapcsolódó programokra) lehet fordítani. Az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű településeken élő vagy működő természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak kérhetnek forrást a keretből. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű településeken 65%, egyébként 60%, de közhasznú szervezetek 100%-os támogatást is kaphatnak. Egy pályázó legalább 1 millió, legfeljebb 35 millió forintot igényelhet, de az összeg felső határát a HACS-ok saját illetékességi területükön csökkenthetik.

Néhány nap múlva, június 22-től már lehet támogatási kérelmeket beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére – emlékeztetett az államtitkár. A pályázat keretösszege ötmilliárd forint. A mezőgazdasági termelők három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintra pályázhatnak. A jelentkezők minimum 2.5,  maximum 100 millió forintot igényelhetnek; ez a támogatási plafon is jelzi, hogy a Nemzeti Vidékstratégiával összhangban elsősorban a helyi termékek feldolgozását segíti a pályázat. Vágópont létesítésére legfeljebb 30 millió forintot, termelésirányítási szoftverekre és hardverekre 10 millió forintot lehet kérni. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-50%-a lehet. A támogatást a versenyképesség javítására, a termékszerkezet átalakítására, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás ésszerűsítésére, az üzemirányítás korszerűsítésére, illetve vágópontok kialakítására lehet felhasználni. Többek között a hús, a zöldség-gyümölcs, a tejtermékek és a gyógynövények feldolgozására, vagy malomipari beruházásokra igényelhetnek támogatást a jelentkezők.

A következő időszakban a tárca hónapról hónapra hirdeti meg a pályázatokat: a közeljövőben várható a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítását (diverzifikálás) és az állattartó telepek korszerűsítését segítő kiírás, illetve a GAZDANet program. Szeptemberben a vidéki örökség megőrzésére és falufejlesztésre is lehet majd pályázni – hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetnek