Az EU felújíthatja kötelezettszegési eljárását Magyarország ellen

Tíz napjuk van a tojástermelőknek, hogy lecseréljék az unió által betiltott ketreceiket. Nálunk, jó, ha szeptember végéig végeznek e munkával. Az unió akár felújíthatja kötelezettszegési eljárást ellenünk.

Gazdanet2012. 07. 20. péntek2012. 07. 20.
Az EU felújíthatja kötelezettszegési eljárását Magyarország ellen

Az Európai Unió még az év elején engedélyezte, hogy azok a tyúktartó tojástermelők, akik még nem cserélték le régi ketreceiket állatbarátabb változatra július 30-ig megtehetik azt. Eredetileg január 1.én járt le a határidő. A dehir.hu közölte, hogy nálunk jó, ha a termelők bő 90 százaléka végez, de csak szeptemberre ezzel a munkával. Emiatt viszont az EU akár új kötelezettszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen.

A felújított ketrec mellett úgynevezett mélyalmos, bio, vagy szabadtartásos technológiára is át lehet állni. Ehhez a magyar állam és az EU is nyújtott korábban támogatást. Bár a technológiaváltás végső határideje július 31, egyes termelőknél nem fejeződik be addigra az átállás.

- Olyan egyedi megállapodást kötöttek a támogatásra, illetve az átalakítás ütemezésére, hogy szeptemberig be fog fejeződni a nagyobb telepeknél az átállás, tehát addigra gyakorlatilag a korábban meglévő férőhelyeknek a kilencven-egynéhány százalékán megtörténik ez – hallhattuk Végh Lászlót, a MBTT Tojás Szövetség elnökét.

Hazánkban mintegy négymillió férőhely van a tyúktelepeken. Darabonként 5-7 ezer forintba kerül a változtatás. Az unióban az eddigi tapasztalatok szerint két forinttal emelte meg a tojás árát a technológiaváltás. Az csak jövő ilyenkorra derül ki, pontosan mennyivel növeli az árakat itthon az új szabályozás.

Ezek is érdekelhetnek