Idén még nem fial a fordított áfázás?

Az idén még nem hoz adóbevételt a fordított áfa-fizetés bevezetése a mezőgazdaságban. Legalábbis az Állami Számvevőszék így kalkulál, szemben a gazdasági minisztériummal, amely már 2012-ben 10 milliárd forintos bevétel-növekedéssel számol. Az ÁSZ szerint jövőre várható a júliustól bevezetett intézkedés kedvező hatása.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 23. hétfő2012. 07. 23.
Idén még nem fial a fordított áfázás?

A mezőgazdaságban július elsejétől fordított áfa bevezetésével az állam idén bevételtől esik el, ezért túlzottan optimisták a Nemzetgazdasági Minisztérium reményei, miszerint 10 milliárdos többletbevétel érkezik a költségvetésbe - olvasható ki az Állami Számvevőszék héten megjelent, 2012-es költségvetési folyamatokat vizsgáló szakértői elemzéséből, melyet a portfolio.hu vett górcső alá.

A gabonakereskedelem kifehérítését szolgáló fordított-áfázás az ÁSZ szakemberei szerint a költségvetés számára egyszeri pénzforgalmi kieséssel jár a bevezetés évében, mert nem telik el 30, 45, illetve 75 nap az áfa megfizetése és kiutalása között. Ennek ellenére a gazdasági tárca már 2012-ben 10 milliárd forint áfa bevétel növekedést vár. Ez az ÁSZ szerint 15-20 milliárd forint áfa többletet feltételez fél év alatt a gabonakereskedelem „kifehéredéséből”, amely az egyszeri pénzforgalmi kiesést ellensúlyozná. E többletbevétel teljesülésének a kockázata magas, mivel az eddigi tapasztalatok – például a fordított adózás hulladékkereskedelemben való 2006. évi bevezetése – azt mutatják, hogy az első évben áfa kiesés jelentkezett, s csak a későbbi években volt megfigyelhető adótöbblet.

Ezek is érdekelhetnek