Itt az újabb génbotrány!

A tavalyi után az idén is előfordult, hogy génmódosított kukoricát vetettek gazdák. Tudtukon kívül. Június végén összesen 1500 hektárnyi kukoricavetést kellett betárcsázni, a kormány 600 milliót különített el a kártalanításra.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 17. kedd2012. 07. 17.
Itt az újabb génbotrány!

Hatszázmillió forintot különít el a génkezelt vetőmaggal szennyezett kukoricát vétlenül elvető gazdálkodók kártalanítására a kormány. Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elismerte, június utolsó napjaiban kiderült. az ország több pontján összesen 1500 hektárnyi kukoricavetést kellett betárcsázni a napokban, mert kiderült, génmódosított vetőmag került a földbe.

A vetőmag román eredetű, Montoni fajtájú silókukorica, a Saaten Union német vetőmag-forgalmazó importálta. Blum Zoltán, a Saaten Union magyarországi ügyvezetője azt mondta: maguk is csak az élelmiszer-biztonsági hatóságtól, utólag értesültek az esetről, és jelenleg vizsgálják, milyen módon tudnak a kártalanításban segítséget nyújtani a kárt szenvedett gazdáknak.

Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója a nol.hu érdeklődésére szintén megerősítette a GMO-ügy tényét, azt is hozzátéve: bármilyen az ellenőrzési rendszer, teljes bizonyosság (vagyis annak 100 százalékos garantálása, hogy nem kerülhet GMO-szennyezett vetőmag a földbe) nem létezik. A vetőmag-forgalmazók tavasszal bejelentkeztek a hatóságnál, közel ezer mintavétel történt, és pozitív (kismértékben, 0,1% alatt szennyezett) mintákat is találtak, amelyeket a vetés előtt ki is vontak a forgalomból. Ezt követte a termelőknél folytatott ellenőrzés a vetés idején, a kukorica esetében április közepén. Mivel itt is akadtak szennyezett tételek, az úgynevezett letéti minták ellenőrzése is megtörtént, mivel egy esetben az utóbbiak között is találtak génkezelt kukoricát, végül elrendelték az érintett táblák megsemmisítését. Ezt a minisztérium szóbeli közléséből tudják a piac szereplői, más forrásból származó információk szerint az ominózus tételből a mai napig rendelkezésre állnak olyan bontatlan készletek, amelyeket vizsgálni lehetne, de ezek vizsgálatát a hatóság nem végezte el.

 

Ezek is érdekelhetnek