Milliárdos károk a disznóólakban

A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak - mondta Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára az MTI-nek.

Gazdanet2012. 07. 12. csütörtök2012. 07. 12.
Milliárdos károk a disznóólakban

Várhatóan emelkednek a tenyésztők termelési költségei minimum 10 százalékkal. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak drágulnak, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt. Ez emeli az önköltséget, ami tovagyűrűzik az élőállat-értékesítési árakra, majd a feldolgozók forgalmazási és a kiskereskedelmi árakra is. Dr. Németh Antal a VHT elnöke szerint a nagy melegben csökken a kocáknál az ivarzás, így a termékenyülési és a fialási problémák gyakoribbak. Ugyanígy mérséklődik a szoptatós kocák tejtermelése, és zavarok lehetnek a tejleadásban. Emiatt a szopós malacok megbetegedése és az állatok elhullásának aránya növekszik.

További probléma, hogy a hízóállatok étvágya és így a súlygyarapodása csökken, esetenként az emésztőszervi megbetegedések száma jelentősen nő. Előfordul, hogy a magasabb súlyú hízóállatok súlygyarapodása leáll. Az elnök jelezte: a VHT a sertéstartó szakemberekkel konzultálva próbált segítséget nyújtani, hogy a termelők a veszteségeket mérsékelhessék. A szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet például a klímaberendezések gyakoribb ellenőrzésére, az istállók szellőztetésének az átvizsgálására, a szellőztetés hatékonyságának növelésére. Emellett javasolták a vizes permetezés szakszerű alkalmazását, az állatsűrűség csökkentését, továbbá a hőstressz elleni készítmények használatát.
 

Ezek is érdekelhetnek