Újabb eljárást indíthat Brüsszel ellenünk

Újabb kötelezettségszegési eljárás van a láthatáron Magyarországgal szemben. A kormány úgy fogadta el a múlt héten a magyartermék-rendeletet, hogy nem vették figyelembe az unió kritikáit.

Gazdanet2012. 07. 27. péntek2012. 07. 27.
Újabb eljárást indíthat Brüsszel ellenünk

A brüsszeli bizottság láthatóan szeretné elkerülni az újabb konfliktust: a nol.hu birtokába került levelük alapján gyakorlatilag leírták, mi a teendőjük a magyar kormánynak, hogy olyan termékrendeletet hozzon, amely nem sérti súlyosan az uniós jogot, ugyanakkor szolgálja az eredeti magyar szándékáról. Ennek ellenére, mint az a Népszabadság a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodáján megtudta: a kormány úgy fogadta el a jogszabályt, hogy nem vette figyelembe az uniós aggályokat.

Emiatt aztán szinte biztos hogy kötelezettszegési eljárás indul Magyarországgal szemben, ahogy annak idején a francia és a német hasonló rendelet ellen is fellépett az EU. A bizottság jelezte, hogy bár a gyártóknak, kereskedőknek nem kötelező a termékrendeletben taglalt eredetjelzéseket használni, az unió szerint a rendelkezés így is diszkriminatív a külföldi vállalkozások termékeivel szemben, mivel azt sugallja a vásárlóknak, hogy a megkülönböztető, nemzeti védjeggyel ellátott termék jobb minőségű, mint a másik, uniós piacról származó importtermék.

A bizottság megoldási javaslattal is élt, hogy elkerülhető legyen az uniós eljárás: amennyiben a hazai eredetet egy tényleges minőségjelzéssel kötik össze – a bizottság a Kézműves Magyar Termék vagy Prémium Magyar Termék védjegyeket ajánlotta –, akkor az nem ütközne az uniós jogba. Így viszont szeptembertől a cégek lényegében aközött választhatnak, hogy az uniós vagy a magyar jogszabályokat sértik meg.

Kevesen tudják, hogy szeptembertől, akik védjegyet akarnak majd használni, azért fizetniük kell. A kormány kiválasztott egy céget, a Magyar Termék Nonprofit Kft.-t, amelytől az élelmiszeripari társaságok megkaphatják a védjegy használatára jogosító minősítést.

– Minél többen használják a védjegyet, annál olcsóbb lehet az éves díj – kecsegtette a cégeket Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Távirati Iroda (MTI) szerint. Kérdéses azonban, hogy a cégbírósági iratok szerint a szalvétákat és egészségügyi papírokat gyártó Forest Papír Kft. lábatlani telephelyére bejelentett Magyar Termék Kft. hogyan fogja ellenőrizni, hogy a gyártók betartják-e a gyártás során a rendelet szigorú előírásait – írja a nol.hu. Vagyis drágul a termék, ahogy a költségeket növeli majd a kötelező nyomonkövetési eljárás és dokumentálása is. Csak így lehet ugyanis bizonyítani, hogy egy termékbe mi került bele, vagyis, mennyire „magyar”.

A GfK Hungária korábbi piackutatásai inkább azt mutatták, hogy a vásárlók csak bizonyos termékeknél – ilyen a zöldség, gyümölcs – figyelik árgus szemmel a termékeredetet, míg húsipari termékeknél például alig. Igaz, ez változhat is, mivel a tárca az idén mintegy 500 millió forintot fordítana a hungarikumok és ezen belül a „magyar”, illetve „hazai” termékek népszerűsítésére.