Ma tüntetnek a Gyulai Húskombinát dolgozói

Ma Nádudvaron, a tulajdonos székhelyén tüntetnek a gyulai hentesek. A nagy hírű, számos Európai Unió által is védett termékké nyilvánított májassal, kolbásszal rendelkező Gyulai Húskombinát ugyanis hónapok óta bajban van. Segítségnek nyomát sem látni.

GazdanetO. Horváth György2012. 08. 14. kedd2012. 08. 14.
Ma tüntetnek a Gyulai Húskombinát dolgozói

Az elmúlt hónapokban a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott egy ismert magyar húsipari cég kérdéses sorsa, a Gyulai Húskombináté. A vállalat legismertebb termékei a gyulai kolbász, csabai kolbász és a gyulai májas, melyek közül az első kettő az Európai Unióban bejegyzett földrajzi oltalom alatt is álló minőségi magyar márka. A gyulai kolbász, csabai kolbász a magyar piacon az egyik legismertebb és közkedvelt termék. Ennek is köszönhetően a gyártó gazdasági társaság még a jelenlegi piaci helyzetben is növelni tudta belföldi értékesítését, de finanszírozási gondok miatt nem tudja a teljes keresletet kielégíteni.

A mai csökkenő belföldi és külföldi piacon sok vállalkozás örülne, ha termékei iránt nagyobb érdeklődés mutatkozna és növelni tudná termelését. A Gyulai Húskombinát talpon maradása, fejlődése lényegében a tulajdonos döntésétől és a finanszírozó bankok magatartásától függ. A mezőgazdasági kormányzat többször ígért támogatást a gyulai cégnek és a termék, a gyulai kolbász az úgynevezett hungarikumok közé is bekerült.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete az utóbbi napok fejleményei alapján úgy ítéli meg, hogy az idei esztendőben 144 éves vállalkozás a Herz Szalámigyár sorsára juthat. A Húskombinát jelenleg is közel 400 embernek biztosít megélhetést.

A 90-es évek közepén, amikor a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. (HAGE Zrt.) megvásárolta a Gyulai Húskombinátot, a szakszervezet úgy gondolta, jó kezekbe került a patinás cég, hiszen a jelentős gazdasági erővel rendelkező, nagy mennyiségű vágósertést is előállító mezőgazdasági vállalkozásra szakmai befektetőként tekintett a HDSZ. Minden feltétel adva volt, hogy a gyulai cég egy sikeres élelmiszeripari vállalkozássá fejlődjön. Nem így történt, mára úgy tűnik, hogy még a saját tulajdonosa is cserbenhagyja a 400 munkavállalót a finanszírozó bankok közreműködésével, az illetékes tárca asszisztálásával.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a 2012. augusztus 14-én 10 órakor kezdődő NAGISZ Zrt. Igazgatósági ülése előtt levelet kíván átadni a HAGE Zrt. menedzsmentjének és délután 16 órakor a Gyulai Húskombinát Zrt. munkavállalói demonstrációt tartanak a HAGE Zrt. székháza előtt, Nádudvaron. A demonstráción részt vesznek a HDSZ-t alkotó alapszervezetek képviselői az ország minden részéből. A levél, demonstráció célja, hogy maradjanak meg a munkahelyek és a tulajdonos stabilizálja a cég helyzetét, valamint minél hamarabb kerüljön megkötésre az új Kollektív Szerződés a felmondott helyett.

 

A Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárja a 2011-es gazdasági évet. A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt. A a tulajdonos folyamatosan anyagi segítséget nyújt, a társaságnak. A vidékfejlesztési miniszter március végén Budai Gyula parlamenti államtitkárt megbízta, hogy a kormány nevében tárgyaljon a Gyulai Húskombinát vezetőivel, miután a miniszteri értekezleten a tárca vezetői áttekintették a csőd közelbe került cég helyzetét. Budai Gyula a tárgyalást lefolytatta, majd április 16-án kiadott közleményében bejelentette: kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya az MTI hétfői megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást a Gyulai Húskombinátról.

Ezek is érdekelhetnek