Végre egy jó hír!

Módosította a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló rendeletet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM): a pályázatoknál csökken az ügyintézési idő és a benyújtandó igazolások száma.

Gazdanet2012. 08. 03. péntek2012. 08. 03.

Kép: Falusi turizmus gyerekek a baromfiudvarban csirke tyúk 2010.05.08. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Végre egy jó hír!
Falusi turizmus gyerekek a baromfiudvarban csirke tyúk 2010.05.08. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Újdonság, hogy mostantól a kérelmeket baromfifajtánként és nem állományonként kell benyújtani, így a dokumentumok száma kevesebb lesz. A rendeletmódosításnak köszönhetően egyszerűsödik az eljárásrend.

A kérelmezőnként 5-60 negyedéves kérelem legfeljebb 4-re, a jelenlegi negyedévenkénti 2.000-2.200 kérelem pedig mintegy kétharmadára csökkenhet, azaz mind a termelők, mind az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adminisztratív terhei jelentősen mérséklődnek. További módosítás, hogy a kérelmezőknek csak az első támogatásigénylés benyújtásakor - tehát évente csak egyszer - kell állatorvosi igazolást beszerezniük.

Az állatjóléti támogatás a baromfiágazat legjelentősebb nemzeti forrása, melyet a termelő akkor igényelhet, ha az állatjóléti előírásokon felüli kötelezettségeket vállal.
A rendeletmódosítás része a kormány egyszerűsítési programjának, illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, amely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

Ezek is érdekelhetnek