Figyelem, itt egy újabb átverés!

Több olyan szer is van forgalomban, mely valójában nem fertőtlenít. Ez főként az élelmiszeripari cégek esetében lehet nagy gond. Ennél is nagyobb gond, hogy a hatóság még nem hozta nyilvánosságra, mely szerekről is van szó.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 27. szombat2012. 10. 27.

Kép: Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius), Fotó: Christian Charisius

Figyelem, itt egy újabb átverés!
Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Fotó: Christian Charisius

A címkén megjelölt fertőtlenítő hatás elmaradását tapasztalták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Nemzeti Referencia Laboratóriumának szakemberei több olyan kéz- és felületfertőtlenítő, valamint mosogatószernél, amelyeket az élelmiszerláncban használtak.

A Nébih arra figyelmezteti az élelmiszer-előállítás területén tevékenykedő vállalkozókat, hogy fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek, az önellenőrző vizsgálatok során pedig gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira is.

A hatósági közleményben emlékeztetnek: az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek minőségét. A nem megfelelő szerek használatával az élelmiszer-vállalkozások nincsenek biztonságban a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent - olvasható a közleményben. A hírből nem derül ki, pontosan mely fertőtlenítőszereknél észleltek problémát, hol és mikor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek