Ki termel majd itt tejet?

Szinte biztos, hogy a földtörvény tervezetének azon passzusa, mely előírna kötelező foglalkoztatási létszámot, változni fog. Életszerűtlenek ugyanis az ezzel kapcsolatos elképzelések.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 21. vasárnap2012. 10. 21.
Ki termel majd itt tejet?

Két hete elemeztük azt, hogy egy átlagos sertéstelepen 35 helyett 65-tel kellene több embert foglalkoztatni ahhoz, hogy a telep megőrizhesse eddigi, 11 hektárnyi földjét. A héten megszólaltak a tejtermelők is, kiderült, náluk nagyobb a baj. Egy nagyobb tehenészeti telepen eddig 15-20 ember látta el ezer tehén gondozását, fejését, s nagyjából 1200 hektáron termesztették meg a szükséges takarmányt, szalmát. Az új földtörvény tervezet szerint viszont ugyanennek a tehenészetnek már 100 embert kellene alkalmaznia, ha meg karaja tartani a termőterületé. Ez ötször, nyolcszor több a most éppen rentábilis szintnél. Vagyis, ha törvényt így fogadják el, akkor a tehenészet csődbe fog menni, be fog zárni.
Márpedig a magyar tejtermelés 70 százalékát adó vállalkozások ekkora nagyüzemek. Vagyis néhány év alatt megszűnhet a hazai tejtermelés egy része – a terméktanács 30 százalékkal számol -, szabad lesz az út az importnak, amely egyébként is kopog az ajtón. Az EU ugyanis 2015-ben megszünteti a termelési kvótát, így a nagy legelőkkel, olcsón termelhető tejjel bíró országok le fogják söpörni az olyanokat, mint mi vagyunk. Négy éve az EU csak kicsit lazított: 2-5 százalékkal engedett a meglévő kvótán felül termelni, s két évig megrogyott a tejágazat, a 27 tagországban több tízezer tehenészet ment tönkre. Győztek a németek, szlovákok, lengyelek, hollandok.
Holott az uniós csatlakozás előtt az egyik óriási csata éppen a tejkvóta mértékéről szólt. Sikerült elérni évi 2 milliárd kilónyi tej termelést, amiből ma csupán 1,4 milliárdot használunk ki, úgy hogy 300 millió kiló ebből kimegy exportra folyótejként. Vagyis itthon 1,1 milliárd liternyi tej fogy el, s jön be 600 millió kilónak megfelelő import tej, és feldolgozott tej formájában.
A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Hegedűs Imre, a Tej Terméktanács elnökségi tagja szerint óriási adó és járulék bevételről is lemond a kormány, ha így marad a törvénytervezet. Az import után csak áfa-bevétele van az országnak, míg az itthon termelt tej minden literje után 29 forint adó, járulék számolható.

 

Ezek is érdekelhetnek