Mától egy hétig az erdőt ünnepeljük

Elindult az Erdők Hete. Immár 16. alkalommal kerül sor, így ősszel a rendezvénysorozatra, mely a társadalom figyelmét hívja fel az erdőgazdálkodás fontosságára.

Gazdanet2012. 10. 01. hétfő2012. 10. 01.
Mától egy hétig az erdőt ünnepeljük

Fedezd fel az erdőt az erdésszel! – a jelmondata az idei, október 1-7 között zajló Erdők Hete eseménysorozatnak, amely ezúttal három kiemelt témát állít a figyelem középpontjába: az erdőgazdálkodás munkahelyteremtő szerepét, a magyar erdők részesedését az európai természeti örökségből, és a fának, mint megújuló energiaforrásnak a fontosságát.

Az erdőgazdálkodás hazánkban mintegy 35000 embert foglalkoztat, ami közmunkával és erdőtelepítési programokkal tovább bővíthető – mondta a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára. A Nemzeti Erdőprogram alapján az ország erdősültségét 20 százalékról, 27 százalékra kell növelni. A Natura 2000 hálózat mintegy 1,95 millió hektárt foglal magába, amely az ország teljes területének 21százaléka. A magyarországi Natura 2000 erdők Európa természeti örökségének a részét is képezik, így a magyar erdőgazdálkodók a közös európai természeti örökség védelméért, fenntartásáért is dolgoznak. Hazánk erdei rendkívül változatos, gazdag, sokszínű élővilággal rendelkeznek, a bennük rejlő természeti értékek megóvása minden uniós polgár érdekét szolgálja – hangsúlyozta Bognár Lajos.

Az Erdők Hete rendezvénysorozatot tizenhat éve indította útjára az Országos Erdészeti Egyesület. Az erdei iskolák által összeállított programokból kinövő országos esemény a hazai erdők széles körű bemutatását szolgálja, időpontját a vidékfejlesztési miniszter állapítja meg. A programok célja, hogy a gyerekek, a családok, az egész hazai társadalom közelebb kerüljön a hazánk termőterületének egynegyedét borító erdőkhöz, amelyek a magyarországi védett növény- és állatfajok csaknem kétharmadának adnak otthont.

Ezek is érdekelhetnek