Magyar hal kerülhet a menzára

Programot dolgozott ki a Békés Megyei Önkormányzat, melyben fejlesztenék az 1900 hektáros biharugrai halastavakat és a halat a szarvasi baromfifeldolgozó készítené el legalább hatféle képen, mely az üzemi konyhák számára lenne alapanyag.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 12. hétfő2012. 11. 12.

Kép: Sáregres Rétimajor halastavak lehalászás, telelöi halkiadás ponty halászat 2010.12.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Magyar hal kerülhet a menzára
Sáregres Rétimajor halastavak lehalászás, telelöi halkiadás ponty halászat 2010.12.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A programot a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó társasága, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Kft. dolgozta ki - tájékoztatta Farkas Zoltán (Fidesz), a Békés megyei közgyűlés elnöke vasárnap az MTI-t. az édesvízi halászat komplex fejlesztésére Magyarországon 2014-től újból elinduló Halászati Operatív Program pénzeire lehet pályázni.

A cél kettős: a haltermelés és feldolgozás feltételeinek kiépítése, és késztermékek előállítás, értékesítés. Utóbbit a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. végezné, már folyik a próbagyártás, legalább hatféle félkész és késztermékkel kísérleteznek. Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója elmondta: az előzetes felmérések szerint a közétkeztetésben évente 2500 tonna haltermékre lenne igény, a program első évében ezer tonna körüli termékre lenne reálisan igény.

Magyarországon 25 ezer hektár az édesvízi halastavak felülete. A biharugrai halastavak területe több mint 1900, ebből jelenleg 1600 hektárnyi területen nincs szakszerű haltermelés.

Ezek is érdekelhetnek