Magyar nem a német uniós tervekre

Magyarország számára elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése. Ezt Budai Gyula államtitkár jó helyen mondta, mégpedig Berlinben, ugyanis Németország ragaszkodik elveihez, ami viszont az agrárszubvenciók csökkentését jelentené.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 21. szerda2012. 11. 21.
Magyar nem a német uniós tervekre

Magyarországnak nem érdeke, hogy az uniós agrártámogatások csökkenjenek a következő hétéves 2014-2020 közötti költségvetés idején. Erről Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára ma Berlinben beszélt. Nem véletlen ez az egyértelmű véleménynyilvánítás, ugyanis Németország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós hazai össztermék (GDP) 1 százalékában határozzák meg a hétéves költségvetési keret kiadási főösszegét, amiből az agrártámogatások csökkentése következne. Budai szerint más pontokon nagyjából egyezik a magyar és a német álláspont az agrárpolitikai célokat illetően.

Magyarország számára a mezőgazdaság stratégiai kérdés, ezért az agrártámogatások jelenlegi szintjének megőrzése mellett áll ki. Az sem elfogadható javaslat, hogy az agrártámogatásokat a kohéziós források javára csökkentsék, hiszen az agrártámogatások „átláthatóak, követhetőek és a támogatási folyamat állandó ellenőrzés, monitoring mellett zajlik, ugyanez viszont a kohéziós alapokról nem mondható el” - fejtette ki Budai Gyula az MTI szerint.

A kohéziós és/vagy az agrárpénzek csökkentése miatt fennáll a veszélye az EU kétpólusúvá válásának. A régi tagországok behozhatatlan előnyre tennének szert, de a támogatások esetleges csökkentése nemcsak az új tagállamok számára lenne hátrányos, hanem az EU pozícióját is rontaná a nagy gazdasági erőközpontokkal, például Kínával és Brazíliával folytatott versenyben.

Budai Gyula tárgyalt Peter Bleserrel, a német szaktárca parlamenti államtitkárával, Gerd Müllerrel, a tárca élelmiszerügyekért és fogyasztóvédelemért felelős parlamenti államtitkárával, valamint Hans-Michael Goldmannal, a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi bizottságának elnökével és a bizottság több tagjával.

Ezek is érdekelhetnek