Nem futja zöldségre, gyümölcsre

Jelenleg jellemzően 130-180 forint között adják megyénkben a zöldségesek a piacon, a boltokban a burgonya kilóját, de az előrejelzések szerint nem lehetetlen, hogy tavaszra eléri a 300 forintot is a krumpli ára. Az árusok tapasztalatai alapján nagyon visszaesett az almafogyasztás és a déligyümölcsök sem kelendőek.

Gazdanet2012. 11. 25. vasárnap2012. 11. 25.

Kép: tesco áruház hipermerket budaörs eladás vétel vevő magyar termék élelmiszer beszállító alma 2009 10 15 Fotó: Kállai Márton

Nem futja zöldségre, gyümölcsre
tesco áruház hipermerket budaörs eladás vétel vevő magyar termék élelmiszer beszállító alma 2009 10 15 Fotó: Kállai Márton

A beol.hu azt írja, Békés megyebeli krumplitermesztők elmondták, hogy a 40 fokos nyári hőség miatt kevesebb termés volt a fészkekben, és kártevők ellen sem tudott úgy védekezni a növény, ahogy kellett volna. A gazdák egy része ugyan öntözte a területét, de ezzel sem sikerült azt a termést és minőséget elérniük, amit szerettek volna.
 

Sok helyen egyszerűen megfőtt a burgonya földben, puha volt, nem lehetett hasznosítani. Máshol sok esetben a válogatásnál az egyharmadát ki kellett dobni. Mivel kevesebb a magyar krumpli, többet kell behozni külföldről, és ez 25-40 százalékkal feljebb srófolhatja az árat.

– Ami érdekes, sokkal jobban viszik a vásárlók a burgonyát, mint tavaly, a krumpli még mindig olcsó élelmiszernek számít – hangsúlyozta Petrovszki Zoltán békéscsabai zöldséges. – Persze, ha nagyon felmegy majd az ára, lehet olyan, mint 3-4 éve, amikor aztán inkább rizsre és tésztára álltak át az emberek a krumpli helyett. Még olyan is előfordulhat, hogy olcsóbb lesz egy kiló mandarin, mint egy kiló burgonya.

Petrovszki Zoltán ezt azzal indokolta, hogy a déligyümölcsökből jön be bőven, ugyanakkor a vásárlók még nem igazán viszik. Emiatt például a mandarin kilónkénti ára 250 forint körül alakul. Az almakereslet a tizedére zuhant vissza, pedig nagyon széles a kínálat fajtában és árban egyaránt, kilónként 150-től 450 forintig.

– Korábban ilyen időszakban hetente 50 láda almát adtunk el, manapság heti 5 ládával – ecsetelte a békéscsabai zöldséges. – A gyümölcsök közül egy rövid időszakban a szőlő mutatott felfutást, de mára már ez is visszaállt alapjáratra.

A vásárlóerő visszaesését jelzi, hogy egyre többen nem egy tálca tojást vesznek a zöldségesnél, hanem annyi darabot, amennyi az aktuális sütéshez-főzéshez kell. Ha mégis kevés a két tojás, inkább újra elszalad a háziasszony az üzletbe egy-két darabért. A szőlőnél olyan is előfordul, ha többet nyom az áru, a vásárló kéri, hogy az eladó csípje ketté a fürtöt.

– Az őszi jó idő kedvezett a szántóföldi karfiolnak, nagyon népszerű, az ára sem haladja meg kilónként a 120-150 forintot – magyarázta Petrovszki Zoltán. – Egy hete még a megyében frissen szedett málnát is tudtunk árulni. Kapható fóliás saláta, sör- és pirosretek, újhagyma, túlzás lenne viszont azt állítani, hogy ezekért verekednének a vásárlók. Itt a káposztasavanyítás időszaka, de ezt sem érezzük a káposztafogyáson.

Gáncse Mihály kétegyházi agrármérnök, bioalma-termesztő elmondta, az alma árát a kereskedőknél kezdetben növelte, hogy több helyen is megjelent: csupán feleannyi gyümölcs termett Magyarországon, mint korábban. Mára kiderült, ez nincs így, ezért az almának a későbbiekben már nem kellene drágulnia.

Bizonyára az ünnepek – Mikulás, karácsony – előtt megnő majd megyénkben a déligyümölcsök iránti kereslet, többen ezekre az időszakokra spórolnak. A zöldség és a gyümölcs mellett a hentesek tapasztalatai alapján a húsfogyasztás is visszaesett. Valószínűleg éppen azért kelendőbb a burgonya, mert kevesebb hús kerül az asztalra. Vannak, akik a kolbászhúsra spórolnak, egyre többen töltenek ugyanis saját részre otthon kolbászt.

Ezek is érdekelhetnek