2,5 milliárd birtokátadásra

Ismét lehet pályázni az unió által finanszírozott gazdaságátadási támogatásra. Erre 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 02. vasárnap2012. 12. 02.

Kép:

2,5 milliárd birtokátadásra

A 2,5 milliárdos támogatás célja, hogy az idősebb gazdálkodók visszavonulásával a fiatalabb generációk bekapcsolódjanak a mezőgazdasági tevékenységbe. A támogatási kérelmeket ez év december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A programban azok az 55 év feletti, de még nem nyugdíjas gazdák igényelhetnek forrást, akik az elmúlt 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és legalább három hektáron gazdálkodtak. Jelentkezhetnek a termelők munkavállalói is. A pályázók legfeljebb 7 éven keresztül kaphatnak jövedelempótló jellegű támogatást, amelynek a kötelező legkisebb munkabérhez viszonyított összege az átadandó gazdaság méretétől függ.

A gazdaságot olyan személy veheti át, aki még nem töltötte be a 40. életévét, megfelelő szaktudással rendelkezik, valamint vállalja, hogy főtevékenységű mezőgazdasági termelővé válik, és bővíti a gazdaságot. Magyarországon a gazdálkodók átlagéletkora 56 év, a 40 év alatti gazdák aránya pedig nagyon alacsony. A gazdaságátadási támogatás hosszú távon szolgálja a gazdatársadalom fiatalítását, a foglalkoztatás növelését és a gazdaságok versenyképességének fokozását - ismerteti a közlemény.
 

Ezek is érdekelhetnek