Minden harmadik pálinkával baj van!

Mérséklődött, de még mindig magas a visszaélések száma a magánfőzés keretében előállított párlatokkal - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 17. hétfő2012. 12. 17.
Minden harmadik pálinkával baj van!

A NAV legutóbb október-november hónapban ellenőrizte, hogy kerül-e kereskedelmi forgalomba a magánszemélyek által adómentesen előállított párlatokból, erjesztett italokból. Az összesen 2423 alkalommal végzett őszi ellenőrzések 29 százalékánál, 701 esetben tapasztaltak jogsértést. Ez enyhe mérséklődést jelent a tavaszi ellenőrzésekhez képest, amikor a jogsértések 31 százalékos arányt mutattak.

A jövedéki ellenőrzésekkel összefüggő eljárásokban több mint 5 millió forint mulasztási bírság, és 31,6 millió forint jövedéki bírság kiszabása várható. Az ellenőrzések során lefoglaltak 669 liter alkoholterméket, 28 ezer szál dohányterméket, 1784 liter szőlőbort, 52 liter pezsgőt, 1,4 kilogramm fogyasztási dohányt és 371 liter sört.

Az ellenőrzések helyszínei elsősorban vásárterek, piacok, forgalmasabb közterületek, közutak, vásárcsarnokok, valamint vendéglátó-ipari egységek voltak. Ezen kívül a NAV munkatársai ellenőrzést végeztek egy magánszemély ingatlanján, aki internetes hirdetésben kínált értékesítésre párlatot. A pénzügyőrök mintegy 30 liter, a jogszabályi rendelkezések megsértésével előállított párlatot foglaltak le.

Ezek is érdekelhetnek