Aszályt jövendölnek!

Átlagosnál melegebb és szárazabb időt jósolnak a meteorológusok idén tavaszra és nyárra. Ez kihathat az egyébként szépen fejlett őszi kalászosok termésére. A világ gabonaellátása és az árak a déli félteke mostanság kezdődő aratásától függ.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 11. péntek2013. 01. 11.
Aszályt jövendölnek!

Oroszországnak legalább 1,5 millió tonna gabonát kell vásárolniuk, mert nem lesz elég az állatok takarmányozására. Ehhez Magyarország búzaeladással tudna csatlakozni, kukoricánk már nincs. Rajtunk kívül a németek és a franciák képesek még gabonát szállítani ilyen tételben. Moszkva a déli félteke országaiból is tud majd venni ennyi gabonát, ott most kezdődik az aratás és jók a kilátások. Azért állhatott elő ez a helyzet Oroszországban, mert a tavalyi aszály miatt az utóbbi években 10-20millió tonna gabonát exportáló országban is kicsi lett a termés.

A világ kalászos gabonakészlete mindössze 60-65 napra elegendő, a kukoricakészlet pedig hozzávetőleg 70-75 napra. Ez a szokásosnál jóval alacsonyabb mennyiség, amely kedvez a spekulációnak – nyilatkozta Raskó György agrárközgazdász a vg.hu-nak. A világ készleteinek újbóli feltöltéséhez várhatóan a déli félteke jónak ígérkező termése járulhat hozzá elsőként, amelyet februárban már aratnak. Argentína és Ausztrália búza- és kukoricatermése jó lesz, a brazil szójatermést pedig elképesztő mennyiségűre, 83 millió tonnára becslik. A szója ára máris csökken.

Jelentős mennyiségű termést várnak idén az északi féltekén is. Az Egyesült Államokban a vetési szándék jól alakul, ezért magas termőterületet, így kedvező időjárás esetén sok gabonát várnak a nyárra. Nálunk viszont bajt hozhat, ha valóra válik számos meteorológiai szolgálat előrejelzése, miszerint a Kárpát-medencében tavasszal és nyáron is a szokásosnál melegebb és aszályosabb időjárás várható. Pedig a vetés szépen ment bele a télbe, a vetett terület nagysága is elegendő.

Hogy milyen ára lesz idén itthon a gabonának? Aratásig biztos marad a rekord magas ár, utána akár csökkenhet is az ár. Raskó szerint euróban számolva 10 százalék lehet csak a csökkenés. Ezért is fontos a forint árfolyamának alakulása. Ahogy a mostani kritikusan alacsony készletek alakulását is ez befolyásolja: egy gyengébb forint mellett felpörög a kivitel, s itthon valós hiányhelyzet alakul ki. Egyébként a 4,6 millió tonnás kukorica termésből már nincs is felesleg, mivel 4 millió tonna kell a hazai igényre, 600 ezer tonna pedig már év végéig elhagyhatta az országot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek