Hetekig nem juthatnak tejhez

Hetekig nem juthat egy sor iskola iskolatejhez az oktatási rendszer átalakítása miatt, ugyanis sok helyen még nem kötötték meg az új iskolatej-szállítási szerződéseket. A Klebersberg Központ vette át ugyanis a megrendelő szerepét, de erről még nem születtek szerződések, azok a következő hetekben jöhetnek létre.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 11. péntek2013. 01. 11.
Hetekig nem juthatnak tejhez

Több mint tízezer somogyi diák maradt iskolatej nélkül egyik napról a másikra. Az iskolák régi szerződése ugyanis megszűnt azzal, hogy januártól az állam átvette az önkormányzatoktól a működtetést – írta a kapos.hu. Új szerződés kellene, de az iskolákat irányító Klebersberg Központ és a szolgáltatók még nem állapodtak meg, s hetek telhetnek el, míg újra kaphatnak tejet a gyerekek.

A Klebersberg Központ tegnap rögvest kiadott egy közleményt a közvélemény nyugtatására, ebben írja, hogy az idén is folytatódik az iskolatejprogram az állami fenntartásba vett oktatási intézményekben. A mostani helyzet oka, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium iskolatejprogramról szóló rendelete 2012. december 27-én jelent meg, lehetővé téve a program 2013-as folytatását. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkezdte az erre vonatkozó szerződések felmérését az iskolákban, hogy be tudjon lépni a meglévő szerződésekbe az iskolatej folyamatos biztosítása érdekében. Azokon a helyeken, ahol a szerződéseket nem az év végéig, hanem azon túlnyúlóan kötötték az önkormányzatok, zavartalan az iskolatej-ellátás. Ott, ahol a szerződés december 31-én lejárt, vagy az önkormányzat felmondta, lehetett fennakadás a szállításban, de ez semmiképpen nem jelenti a program leállását - hangsúlyozták.