Nem egyszerű cukorgyárat indítani!

Egy új cukorgyár építése, beüzemelése 100 milliárd forint. Hogy Kabán mennyi pénzt szánnak e célra, illetve egyáltalán cukorgyárként akarják-e üzemeltetni a rég bezárt feldolgozót, még nem tudni. De magyar jelentkezők meg akarják venni azt a francia-angol tulajdonostól, az Eastern Sugar-tól. Kérdést vet fel viszont az egyszer már visszaadott termelési kvóta ügye is.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 17. csütörtök2013. 01. 17.
Nem egyszerű cukorgyárat indítani!

Répatermelőkből álló hajdú-bihari – magát egyelőre megnevezni nem kívánó – befektetői csoport, élve elővásárlási jogával, több száz millió forintért még ezen a héten megvásárolja a volt kabai cukorgyárat – adta hírül a Hajdú-Bihari Napló. Húsz évvel a privatizáció után a francia-angol tulajdonos, az Eastern Sugar egy szlovák és egy magyar kérő közül választhatott, de elővásárlási jog a magyart illeti, ezért várhatóan a titokzatos magyar csoport lesz a befutó.

Összesen kétszázhetven hektárnyi üzemi területről van szó, igaz, cukorfeldolgozás gépeit már rég leszerelték és eladták, azaz a gyár nem üzemképes. Ehhez több 10 milliárd forintnyi beruházásra lenne szükség, s a kérdés, van-e ennyi pénze egy – a mostani hírek szerint – cukorrépa-termesztő csoportosulásnak. Lehet, mert a Hajdú-Bihari Naplónak megjegyezték: az üzem még jelentős szerepet vállalhat a hazai cukortermelés és cukorellátás szolgálatában.

Hajdú-Bihar megyében ugyanakkor még mindig mintegy húsz termelő foglalkozik cukorrépával, ők jelenleg az egyetlen hazai gyárba, Kaposvárra, a Magyar Cukor Zrt.-nek szállítják és értékesítik terményeiket. A termelőknek érdekük a cukorgyár újraélesztése, miután jól jövedelmező üzletágról van szó” – mondta a Magyar Hírlapnak Gyulai Attila, a Kaba Térségi Cukorrépa Termelők Szövetségének titkára. Hangsúlyozta, a cukorrépa termesztése még úgy is kifizetődő, hogy a gazdáknak jelentős távolságra, Kaposvárra kell elszállítaniuk az árut. „Tavaly jelentősen megugrott a cukorrépa-termesztési kedv a megyében, duplájára nőtt a termőterület az előző évhez képest. A cukorgyárat megvásárló tulajdonosok valószínűleg a magyarországi cukorkvóta terhére akarják beindítani a termelést, a kvóta ugyanakkor Kaposvárt illeti meg, így úgynevezett átengedett kvótát igényelhetnének” – mondta Gyulai Attila.

Néhány éve már kitaláltál, mi legyen a sorsa a kabai üzemnek, nagy biogáz üzemet akartak építeni és egyéb agrárlogisztikai, -feldolgozói kapacitások központja is lett volna a gyár területén. Aztán nem lett semmiből semmi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek