Megint magyar lett az európai verseny győztese

Tavaly a felsőmocsoládi 400 éves hársfa után 2013-ban az egri 250 éves platán nyerte az Európai Év Fája versenyt. Jól tudunk szavazni, mert az egyes vetélkedő országok fái közül az nyer, amelyre a legtöbben voksolnak.

GazdanetO. Horváth György2013. 03. 05. kedd2013. 03. 05.
Megint magyar lett az európai verseny győztese

Harmadik alkalommal rendezték meg az Európai Év fája versenyt ebben az évben. Hat ország vetélkedett: lengyel, cseh, magyar, bulgár, szlovák, ír települései neveztek tavaly az országos versenyre, ahol kiválasztódott a győztes, majd ebben az évben e hat fa versenyzett a nemzetközi porondon. Így győzött 14 205 szavazattal az egri termálfürdő területén élő platán. A verseny díjait májusban, Brüsszelben adják át.

A verseny eredménye:
Egri platánfa, Magyarország – 14 205 szavazat
Kozy platánfája, Lengyelország – 13 898 szavazat
Tölgykirály, Írország – 5 785 szavazat
A Nové Hrady fasor hársfája– 4 636 szavazat
Komjaticei platán, Szlovákia – 3 876 szavazat
Glushniki eper és diófák, Bulgária – 2 737 szavazat

A levéltári adatok szerint a platánt - számos társával együtt - mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették – így cáfolható a monda, miszerint Eger várának ostroma idején a fa árnyékában tanácskozták meg a török vezérek, mit is tegyenek. A növénynek hatalmas, állandóan párolgó lombkoronája miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található.

A sorozat érdekessége, hogy tavaly is magyar lett az Európa Év Fája, méghozzá somogyi Felsőmocsoládon élő 400 éves hárs hozta el – kicsi képzavarral élve - a pálmát. Tavaly még hét ország vetélkedett. Az öreg hárs végig fölényesen vezetve, 11 158 szavazattal nyerte meg a február végéig tartó versenyt, 1300 szavazattal maga mögé utasítva a második helyezett köpeci (Capeni, Románia) szilt. Harmadik helyen, hatezer szavazattal, a bulgáriai "Kívánságfa" végzett. A legenda szerint a felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt. Történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek".

2011-ben a versenyt a romániai csíkszentléleki hársfa nyerte meg.

Ezek is érdekelhetnek