Mire ment el az adófizetők 1,5 milliárdja?

Csődeljárást kért maga ellen a Pápai Hús 1913 Kft. Vagyis alig fél év kellett ahhoz, hogy a tavaly év végén az államtól kapott 1,5 milliárd forint elfogyjon. Adófizetők pénze volt ez, melyet a kormány a pápai mellett a gyulai és a kaposvári húsipari cégek megsegítésére fordított. Pápán nem sok értelme volt.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 16. kedd2013. 07. 16.
Mire ment el az adófizetők 1,5 milliárdja?

Termelők egy csoportja csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pápai Hús Kft.-vel kapcsolatban. A rendőrség már több beszállítót is meghallgatott, s megkezdte a nyomozást. A kormány július elején – elég csendben a korábbi gyakorlattól eltérően – kiemelt stratégiai vállalattá minősítette a pápai céget – csakúgy, mint korábban a felszámolás alatt éppen értékesítés alatt álló kapuvári, és a talán talpon maradó gyulai húsfeldolgozót. Ez nem jelent jót manapság, mert utolsó óráikat rúgó cégekkel tette ezt meg a kabinet, azért, hogy ne legyen egyszerű felszámolni, a vagyon elherdálni. Pápán ezt követően szinte azonnal elindították az irányított csődeljárást. A Pápai Hús 1913 Kft. hangsúlyozza, hogy a jogos hitelezői igényeket szeretnék kielégíteni, és a cég partnereit továbbra is szerződésszerűen ellátja termékekkel a csődeljárás alatt is.

Pápán ugyanis több milliárd forintra rúghat az adósság. Az év első felében ugyanis a pápai önkormányzat, mint tulajdonos 650 millió forintot adott a cégnek úgy, hogy a helyi ipari park vett e pénzből disznót, amit feldolgozva juthatott némi bevételhez az üzem. A fennmaradó 750 millió forintból viszont nem lehetett megoldani a gondokat: a beszállítók pénze bent ragadt: a fideszes irányítású város és az így irányított cégvezetés attól sem rettent el, hogy a kormány által egyébként favorizált sertéstenyésztőktől, mint állatbeszállítóktól azt kérjék, hogy mondjanak le pénzük 30 százalékáról, s maradék 70 százaléknyi összeget is csak 2014 végéig fizetné ki nekik a sokkal szebb napokat látott húskombinát. Ez viszont eleve a beszállítók, azaz a sertéstartók csődjét jelentené, ami vállalhatatlan egy valóban felelősen gazdálkodó állattartónak.
 

Ezek is érdekelhetnek