Zsarolják a gazdákat, vagy sem?

Elfogadhatatlan, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrártámogatásokkal zsarolja a gazdákat! Az MVH visszatartja azon gazdálkodók támogatását, akik bíróságon perelnek egy korábbi kifizetés elmaradását. Az MVH cáfolja a fenti állításokat.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 08. csütörtök2013. 08. 08.
Zsarolják a gazdákat, vagy sem?

A hátrányos helyzetű termelők a 2011-re vonatkozó kérelmükre 2012-ben kaptak egy elsőfokú határozatot, amelyben a támogatások egy részét a hivatal elutasította. Ez ellen a gazdák 2012 nyarán fellebbeztek. Egy évvel később, 2013 nyarán értesültek róla, hogy a fellebbezésüket elutasították. A másodfokú határozatot sokan a bíróságon megtámadhaták. Ám az MVH az aktuális támogató határozatokkal egészen addig várt, ameddig kiderült, hogy ki fellebbez és ki nem, és aki bírósághoz fordult, annak a korábbi ügytől teljesen független idei kifizetését is visszatartja.

Nos, mindezt cáfolja az MVH. Érveik lényege, melyet hosszú közleményben fejtettek ki, hogy „A területalapú támogatások esetében a soron következő gazdálkodási évre vonatkozó kérelmek elbírálásának bizonyos – ugyancsak jogszabály által meghatározott – esetekben és feltételekkel, előfeltétele lehet a korábbi év(ek)re vonatkozó kérelmek végleges elbírálása, amely esetekre vonatkozóan – amennyiben az ügyfél élt a bírósági felülvizsgálat törvény biztosította lehetőségével – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény az eljáró közigazgatási bíróság döntésének bevárását kötelezővé teszi a hatóság számára.”

Ezek is érdekelhetnek