Olcsóbb élelmiszer? - Itt a megoldás!

Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás ÁFA kulcsát – hangsúlyozza közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 04. hétfő2013. 11. 04.
Olcsóbb élelmiszer? - Itt a megoldás!

A szakmai szervezet szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentős adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását. Ezért kifejezetten kedvező lépésként értékelte a Baromfi Termék Tanács Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberi bejelentését, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja a 27 százalékos ÁFA kulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közelmúltbeli állásfoglalásával, amelyben mindkét szakmai szervezet a drasztikus ÁFA mérséklés mellett foglalt állást. Ismert ugyanakkor, hogy a kabinet a forgalmi adó csökkentését nem szerepeltette a parlamenthez benyújtott, jövő évi adótörvény-javaslatokban, mert a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint nem volt biztos abban, hogy az ÁFA változás hatására a fogyasztói árak is csökkennének.

Az ÁFA kulcs jelentős mérséklésének azonban csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs árdrágító hatása – hangsúlyozza a BTT. Legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos ÁFA. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg.

A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A „kifizetődő” ÁFA csalás az illegális importot is oly mértékben élénkítette, hogy már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant.

A BTT meggyőződése, hogy érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a 27 százalékos jelenlegi ÁFA 5 százalékra mérséklődne. Az árcsökkenést a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek kényszerítenék ki. A fogyasztói árakat azonban végső soron a kereskedelem határozza meg, az ágazatok hosszabb távú termelési költségeit pedig a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban – szögezi le a BTT.

A baromfiágazat szereplői biztosak abban is, hogy az ÁFA drasztikus csökkentésével jelentősen visszaszorulna a feketegazdaság, levegőhöz jutnának a hazai termelők és kevesebb lenne az importból származó élelmiszer. Ezért a BTT felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.