Több hazait eszünk

Az agrártárca vezetője szerint 5 százalékkal több hazai élelmiszert eszünk, mint korábban. Az elmúlt időszakban érezhetően, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása.

GazdanetO. Horváth György2014. 03. 11. kedd2014. 03. 11.

Fotó: Habik Csaba

Több hazait eszünk Fotó: Habik Csaba

- Az elmúlt időszakban érezhetően, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a háromnapos SIRHA Budapest nevű szakkiállításon, ahol az élelmiszeripar, a vendéglátás, valamint a szállodaipar újdonságait mutatják be a magyar érdeklődőknek. (Tegyük hozzá, a 2004-es uniós csatlakozás idején ez az arány még 85-90 százalék volt, ahogy a fejlett tagországokban most is ez jellemző.) A kiállítás célja, hogy elősegítse a belföldi vállalkozások, cégek nemzetközi piacra jutását. A miniszter hozzátette: a Magyarországon megtermelt mezőgazdasági termékek számára ma is az élelmiszer-feldolgozók jelentik az elsődleges piacot, az agrártermékek kétharmada ugyanis feldolgozott formában hasznosul. Ennek alapján kiemelt kormányzati cél, hogy az élelmiszerlánc optimalizálásával a lehető legmagasabb hozzáadott értéket állítsák elő Magyarországon, növelve a hazai termékek és szolgáltatások részarányát, valamint az exportot.

A tárcavezető külön is szólt arról, hogy a helyi piacok növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több hagyományos technológiával, összetétellel és ízvilággal rendelkező élelmiszer vásárolható. Ezért tették közzé a kézműves élelmiszerek körét részletesen szabályozó irányelvet is.

Az első SIRHA Budapest kiállításon 250 cég kínálatát ismerhetik meg az érdeklődők. A szakembereket több mint 60 előadás és látványos bemutató - például a Bocuse d'Or szakács világverseny magyarországi döntője - is várja a kiállításon.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek