Hajnali földfoglalás Kishantoson – már szántják az ökológiai mintagazdaság területeit!

- Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen - tájékoztatta a hvg.hu-t szombat reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 12. szombat2014. 04. 12.

Fotó: Photographer: Peter Somogyi-Toth or Daniel Somogyi-Toth

Hajnali földfoglalás Kishantoson – már szántják az ökológiai mintagazdaság területeit! Fotó: Photographer: Peter Somogyi-Toth or Daniel Somogyi-Toth

Az Ángyán József által is támogatott biogazdálkodóktól tavaly ősszel vették el az állami földeket, mert a földbérlet-pályázatokon vesztettek. Az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Greenpeace Magyarország, Kishantos védelmében több tucat civil szervezet, valamint az általános jogok biztosa is felszólalt.

- Győzött a kétharmad, megindultak a gépek - mondta a hvg.hu-t szombat reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője azt követően, hogy hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Csakhogy a nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaság olyan földterületeken fekszik, melyek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos alól pedig föld híján megszűnik.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében számos civilszervezet, az LMP, az általános jogok biztosa felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntető-feljelentést is tett a rendőrségen februárban hűtlen kezelés miatt.
 

Ezek is érdekelhetnek